Jutun lähetti ITe , Elokuun 1, 2010 kello: 13:58:58
Re: Karsintamenetelmät 2011Vastineena juttuun: Re: Karsintamenetelmät 2011, jonka kirjoitti: ATT ry/kilp.tmk/MarjaK , Heinäkuun 31, 2010 kello: 13:11:53:
SM-kisojen ja karsintojen perusteella on SAGIssa yleensä aiempina vuosina tehty analyysi edellisen vuoden kriteereiden vaikutuksesta kisaajamääriin ym.. Lopullisesti vaikutukset on ollut nähtävissä vasta kun kisat on pidetty. Tästä syystä olen ainakin itse pitänyt aiempina vuosina tärkeänä, että nämä tiedot ovat käytettävissä ennen kun lopullisista uusista kriteereistä päätetään. Itse pidin tärkeänä, että kriteereitä korotetaan vain sopivasti eikä liikaa.
Tänä vuonna en tietysti tiedä enää tarkkaa tilannetta, mutta otaksun, että samankaltaista menettelyä noudatetaan nytkin. Silloin kilpailutoimikunta valmistelee esityksen muutoksista seuraavaan hallituksen kokoukseen. Kun toiminnanjohtaja on vielä kesälomalla, niin otaksuisin, että tuskin esitys on käsittelyssä ennen hänen paluutaan sieltä.
On varmasti totta, että seurojen ei ole aivan helppo tehdä omia linjauksiaan tässä tilanteessa. Jos päätöksiä halutaan aikaistaa, niin vääjäämättä ne joudutaan kuitenkin siinä tapauksessa tekemään vielä vajavaisemmin tiedoin kun mitä on mahdollista arvokisojen jälkeen. Jos näin halutaan toimia, niin sitten tulee myös hyväksyä suurempi riski arvioida tulevan vuoden osallistujamäärät väärin. Jos seurassa ajankohdan myöhäisyys koetaan ongelmaksi, niin mielestäni ainoa oikea tapa viedä asiaa eteenpäin on tehdä kirjallinen aikamääräehdotus SAGIn kilpailutoimikuntaan ja perustella muutoksesta saavutettavat hyödyt tai toisaalta tuoda esille ne haitat, jotka nykyinen menettely seuralle aiheuttaa. Haitat vaihtelevat varmasti jonkin verran seurakohtaisesti. Suurimpina ongelmina on varmasti ollut, että kilpailuja on haluttu esimerkiksi järjestellä niin, että tuplanollan saavuttaminen olisi mahdollisimman helppoa.
Ylipäätään kehoitan kaikkia osapuolia tekemään kirjallisia ehdotuksia. Kun ne toimitetaan toiminnanjohtajalle, niin vähitellen niihin on otettava kantaa muodossa tai toisessa. Vaikka soittaminen, kahdenkeskeinen keskustelu tai vastaava kontaktointi on varmasti eduksi, niin sellainen on luonteeltaan kuitenkin epävirallista ja välttämättä aina johda edes toimikuntakäsittelyyn. Joskus on vaikea esimerkiksi arvioida, onko kyseessä vain jonkin harrastajan yksittäinen mielipide, vai ollaanko esimerkiksi seuran kilpailutoimikunnassa tai hallituksessa koettu joku asia laajemminkin ongelmaksi, mikä on luonteeltaan jo ihan eri juttu. Nettipalstalla käytävä keskustelu on luonteeltaan vielä epävirallisempaa, vaikka allekirjoittajan rooli siinä näkyisikin. Virallista vastausta tuskin nettipalstalle aivan heti ainakaan ilmaantuu. Kirjalliseen yhteydenottoon olisi SAGIn toimesta kuitenkin aina syytä vastata jotakin.
Tiedän, että joku heti pitää tälläista byrokratiana ja turhan monimutkaisena. Toisaalta voidaan kysyä, että jos ei saa edes oman seuran väkeä vakuuteltua asian tärkeydestä niin paljon, että siitä tehtäisiin jotain kirjallista ja perusteltua, niin miten sitten SAGIssa voitaisiin tarttua kaikkiin ajatusaihioihin, joista kovin moni on vielä idea-asteella. Työn alla on yleensä kyllä runsas joukko myös jo pidemmälle valmisteltuja esityksiä ja nekin sitovat omat voimavaransa, joista ei runsaudenpulaa.
Miksi tartun tähän asiaan nyt näin laajemminkin? Syy on yksinkertaisesti siinä, että esimerkiksi tänä kesänä minulle on ainakin kymmenen kertaa tultu keskusteluissa esittämään toinen toistaan parempia ehdotuksia. Monesta niistä olen ollut varsin kiinnostunut, koska niissä on ollut hienoja oivalluksia. Minua voi kyllä käyttää idean testaajana kenttäkeskusteluissa, mutta tosiasiassa olen nykyisin äärimmäisen huono taho viemään mitään asiaa eteenpäin. Se asia ei yksinkertaisesti enää kuulu tehtäviini. Lukuisia kertoja olen kehoittanut ehdottajaa pohtimaan homman loppuun asti ja viemään asian käsiteltäväksi kirjallisessa muodossa sinne minne se kuuluukin eli SAGIn toiminnanjohtajalle tai asianomaiseen toimikuntaan. Jos idea on hyvä, niin sen esittäminenkin ansaitsee kyllä kirjallisen muodon.
Terveisin
Ismo Teivainen
harrastaja