Jutun lähetti TiiPiiTii , Marraskuun 4, 2010 kello: 15:04:05
Re: vuosi annettu siedätyshoitooVastineena juttuun: Re: vuosi annettu siedätyshoitoo, jonka kirjoitti: Sheltin omistaja , Marraskuun 4, 2010 kello: 13:37:12:
Sheltin omistaja kirjoitti:
» » Moni rotu on myös pyritty jalostamaan edes jonkin verran pidättyväiseksi vieraita kohtaan, eikä tämän kriteerin täyttävä koira ole automaattisesti arka eikä hermorakenteeltaan puutteellinen. Se voi jopa nauttia agilitysta aivan yhtä paljon kuin joku avoluonteinen kultsu tai cavalieeri tai vastaava. Silti se kammoksuu ja suoritus häiriintyy, kun joku vieras ihminen "tulee iholle". Itsekin olen tällaisen kanssa aikanaan kisannut ja tiedän, ettei sitä olisi tuosta pystynyt pois siedättämään.» No voi hyvänen aika. Jos koira VÄISTÄÄ, se ei ole pidättyväinen, vaan arka. Pidättyväinen koira ei väistä ihmistä, se ei vaan ole kiinnostunut kontaktin ottamisesta vieraaseen ihmiseen. PIDÄTTYVÄINEN koirahan on täydellinen agilitykoira, se kun ei ole kiinnostunut ratatyöntekijöistä tai tuomareista... Arka koira on täysin eri asia, ja arkuutta ei saa puolustella rotuominaisuuksilla. Totta kai esimerkiksi shelteissä on paljon arkoja koiria, mutta arkuus ei saisi olla rotuominaisuus. Arkuus vaikuttaa koiran elämään kyllä muutenkin kuin agilityssa...
OT, mutta hiven liikaa yksikertaistettu minusta. Pidättyväisyys voi ilmetä monella tavalla. Jos koira ei halua tuntemattoman ihmisen koskea itseensa, ei se välttämättä ole tippaakaan arka. Esim. kyseinen koira on ollut vapputoreilla ilman minkäänlaista stressiä, on 2 maan muotovalio (tosin junnuna sai jopa 0:n, kun en ehtinyt pitelemään sen päätä tuomarin ottaessa lonkista kiinni - käänsi päätään ja kolautti kulmahampaansa tuomarin kämmenselkään ja olisi voinut vapaasti purra, jos olisi halunnut). Jäädessäni jonkun kanssa lenkillä juttelemaan, koira saattaa mennä väliimme makuulle odottelemaan jatkamista jne. Ainoastaan, kun se tulkitsee jonkun sellaisen, jota se ei itse ole "kaverikseen" hyävksynyt, pyrkivän tietoisesti sitä koskettamaan, se häiriintyy eli väistää kosketusta.