Jutun lähetti nono , Marraskuun 5, 2010 kello: 14:27:20
Re: suoritusrauhaa koiralleVastineena juttuun: Re: suoritusrauhaa koiralle, jonka kirjoitti: Katja , Marraskuun 4, 2010 kello: 23:34:26:
Katja kirjoitti:
» Kuten et myöskään voi vaikuttaa siihen, että seisooko se tuomari siitä puomista metrin päässä vai kuuden metrin päässä. Tästä syystä agilitykoiran tulee sietää molempia asioita (ja aika monta muutakin), jos meinaa lajissa pärjätä. Ihan samoin tulee tokokoiran kestää, jos paikkamakuussa viereinen koira lähtee kesken liikkeen lätkimään. Viereinen koira tekee silloin väärin (eli on koulutettu huonosti), mutta olen tyhmä, jos en opeta koiraani sietämään kyseistä häiriötä, koska se saattaa pilata myös meidän koesuorituksemme.
» Pointti on siis se, että jos koira ei kestä jotakin koesuorituksen aikana tapahtuvaa, on se joko
a) opetettava sietämään sitä
b) otettava riski, että joskus kisa menee pilalle tai
c) lopetettava kisaaminen. Siitä sitten vaan valitsemaan.
Ei agilitykisoja(kaan) voida suunnitella kaikkien osallistujien tarpeiden mukaan.Kaikki ei ole niin mustavalkoista.
Jos tuomari toistuvasti käyttäytyy eri tavalla kuin muut tuomarit, niin kyllä asiaan voi vaikuttaa antamalla palautetta esim. SAGI:n tai tuomariyhdistyksen kautta.
Agilityssa vain yksi koira on suoritusvuorossa kerrallaan, toisin kuin tokossa, joten lajit eivät ole rinnastettavissa. Kahden agilityradan välissä tulee olla vähintään 10 metriä tilaa. Jos toinen koira ryntää radalle tai vaikka radan vierestä suorittavan koiran päälle (monet tuovat koiransa siihen kehänauhan viereen), niin suorittavalle koiralle ei tästä sanktiota tule. Usein on mahdollista suorittaa rata tai radan osa uudestaan.
Normaaleita agilitykentällä tapahtuvia asioita ovat esim. riman tippuminen. Jos koira tätä säikähtää, niin silloin on syytä totuttaa siihen. Myös sateen ropina katossa, sade yleensäkin ja vesilammikot jne. Hirveällä ukkosella kisoissa on pidetty taukoa.
Koiran ei tarvitse kestää sitä, että tuomari on kiinni esteessä, että tuomari/ratahenkilö kaatuu esteen päälle tai kaataa esteen tai että tuuli kaataa esteen. Koiran ei tarvitse kestää sitä, että lähtöalueella juoksee joku. Näitä kaikkia on tapahtunut kisoissa, joissa olen ollut, ja niistä ei koiria rangaistu, vaan arvostelu on suoritettu niin, että koirakolle ei tapahdu vahinkoa. Esimerkiksi hihnankuljettana toiminut innokas lapsiharrastaja juoksi lähtöalueella hakemaan hihnan ennen koiran lähtöä, ja tämä häiritsi montaa koiraa - osalle jo juokseva lapsi oli liiallinen häiriö. Huomauttaminen asiasta aiheutti sen, että lasta ohjeistettiin odottamaan, että koira lähtee radalle. Kyse ei ollut tahallisuudesta, vaan kokemattomuudesta. Uskoisin, että monen liian lähellä kyyläävään tuomarinkin kohdalla kyse on tästä. Ei osata lukea erilaisia koiria, jolloin omaa vaikutusta tilanteeseen ei nähdä.