Jutun lähetti Ville Liukka , Huhtikuun 4, 2011 kello: 12:27:42
Re: TAMSK:in hallin pohja?Vastineena juttuun: Re: TAMSK:in hallin pohja?, jonka kirjoitti: urheilu , Huhtikuun 4, 2011 kello: 10:23:40:
urheilu kirjoitti:
» Täällä kerrotuissa "tarinoissa" on pieniä osatotuuksia, mutta sitten ne näyttävät sekoittuvat oletuksiin ja tuntemuksiin sekä vahvaan inhimillistämiseen.Näinhän se menee monessa asiassa, että tehdään oletuksia omien tuntemusten perusteella. Alla on linkki, joka ei perustu pelkkään tuntemukseen, vaan ihan tieteelliseen tutkimukseen. Tuon linkin tutkimus antaa tällä kertaa vahvistusta omille näkemyksilleni, jotka ovat saatu kovin pienen ja vaatimattoman urheilukokemuksen kautta. Vaikka tuo tutkimus onkin "inhimillistetty", niin voisin kuvitella sen soveltuvan aika lailla myös agilityyn.
urheilu kirjoitti:
» Pari tosiasiaa:
» Tehokkaan ja täsmällisen liikkumisen lähtökohtna on aina pitävä alusta! Liian pitävää alustaa ei ole, jos alustaan ei tartu konkreettisesti kiinni. Otetaan esimerkkinä muutamama laji. Kori-, lentopallo, salibandy, korkeushyppy, kilpatanssi, pituushyppy, pikajuoksu ja monet monet muut lajit. Ne kaikki hakevat maksimaalista pitoa alustaan, minkä kautta saadaan tehokas ja täsmällinen liike.Ja mitenköhän pidät tätä niin vahvasti tosiasiana? Väite siitä, ettei liian pitävää alustaa ole on kyllä aika kaukaa haettu.
Korkeus- ja pituushypyn minäkin ymmärrän, sillä niissä haetaan kyllä maksimaalista pitoa. Korkeushypyn ponnistava jalka ei saa missään tilanteessa luistaa (ongelmat esim. kovassa sateessa).
Kilpatanssi ja maksimaalinen pito - tarvitseeko edes perustella. Ainakin ne tanssikengät, joita itse olen "joutunut" joskus käyttämään ovat kovin liukaspohjaisia...
Lentopalloon parketti on ainakin loistava alusta, koska se myös liukuu. Olisi kiva nähdä lentopalloilijan tekevän vaikkapa tiikerin tartanilla ;-)
Salibandystä on tarpeeksi tuolla alla olevassa tutkimuksessa.
Kyllä alusta on aina monien asioiden kompromissi, eikä siinä läheskään aina haeta maksimaalista pitoa. Itse näen, että agility ja jalkapallo ovat hyviä vertailuakohtia keskenään. Agilityssä koira tarvitsee pohjasta joustoa, jotta kroppa ei rasitu liikaa. Pohja ei saa olla liian pitävä, jotta vakavien vammojen riskit olisivat pienemmät. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, joten luulisi heidän tietävän, mikä alusta on ihmiselle hyväksi (toki siinä pitää ottaa huomioon myös pallon liikkuminen).
urheilu kirjoitti:
» Henkilökohtaisesti en ole vielä koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa alustan liiallinen pito olisi ongelma.Se on hyvä, ettei sinulla ja koirallasi ole ollut tällaisia ongelmia. Varmasti koira oppii sopeutumaan kaikkiin alustoihin, jos ei muuten, niin vauhtiaan tiputtamalla. Itse olen huomannut ongelmia sekä superpitävillä että liukkailla alustoilla. Ongelmat johtuvat yleensä puutteellisesta ohjauksesta, eli koiralle kerrotaan liian myöhään kääntyminen ja kuuliaisena koira yrittää kääntää itseään todella vahvasti, vaikka kaikki liike-energia on menossa "väärään" suuntaan. Liukkaalla alustalla koira saattaa esim. kaatua tai luistella. Liian pitävällä alustallakin se liike-energia vaimenee jotenkin ja pahimmassa tapauksessa se on sitten joku koiran nivelistä.
Itse olen huomannut saman ongelman myös palloilulajeissa (ja alla oleva tutkimus myös tukee omia havaintojani). Liian pitävillä alustoilla sekä nilkat että polvet joutuvat todella kovaan rasitukseen varsinkin kiertoliikkeissä. Omien (tosin aika suppeiden) kokemusten ja puutteellisten ohjaustaitojen vuoksi olen päättänyt jättää osallistumatta synteettisellä matolla pidettäviin kilpailuihin. Koirani ei ole koskaan päässyt kokeilemaan agilityä tuollaisella matolla, enkä missään nimessä halua mennä ensimmäistä kertaa matolle kilpailuihin.
Onneksi Suomessa on paljon agilitykilpailuja, joista jokainen voi valita itselleen ja koiralleen sopivimmat.