Jutun lähetti huomiointi aina kisajärjestäjän vastuulla? , Huhtikuun 20, 2011 kello: 10:13:42
Re: kisajärjestyksistäVastineena juttuun: Re: kisajärjestyksistä, jonka kirjoitti: psyyke , Huhtikuun 20, 2011 kello: 08:25:16:
psyyke kirjoitti:
» Eulaalia kirjoitti:
» » Olen myös sitä mieltä, että sekä koiran että ohjaajan fysiikalle on paras se, että radat ovat peräkkäin. Yhden lämmittelyn ja palautuksen taktiikalla. Eikä tosiaan haittaisi vaikka olisi vain 5 koiraa.» Fysiikka on yksi asia, psyykkinen palautuminen ja valmistautuminen toinen. Sitä saattaa tarvita niin ohjaaja kuin koirakin ja tarve on hyvin yksilöllinen. Valmistautumisaikaa ei tulee mitoittaa niiden mukaan, jotka eivät sitä lainkaan tarvitse, vaan antaa kohtuullisesti aikaa.
Juurikin yksilöllisen tilanteen vaihtelun vuoksi minusta jokainen ohjaaja on velvollinen tunnistamaan omat ja koiransa ominaisuudet ja huomioimaan ne kisoihin ilmoittautuessa. Kisajärjestäjä ei voi tehdä luokkajärjestyspäätöksiä huomioiden yhtäaikaa rajattomasti tekijöitä, huomioon on otettavaa on näissä "pakollisissakin": tuomarien koiramäärät ja aikataulut, kisatyöntekijäkysymykset, aikataulujen toimiminen, kisaajien tasa-arvo luokkakoosta huolimatta (eli mahdollinen maxi / mini-medi aikataulutus), starttien välinen palautumisaika jne.
Aikataulutus ja luokkajärjestys pitäisi käytännössä olla lopullinen ilmoajan päättymistä seuraavana päivänä. Mielestäni on epärealistista vaatia noiden suurinta kisaajajoukkoa koskevien tekijöiden lisäksi kovin yksilöllistä huomiointia esim. hitaasti palutuville, monen eri säkäluokan koiran ohjaajille, erityisen kiireisille, kärsimättömien lasten kanssa kisoihin matkaaville jne, mitä näissä ketjuissa on milloinkin luokkajärjestyksiä ja aikataulutusta käsitellessä tullut esiin. Jokainen kisaja voi tehdä omat päätöksensä siitä mihin ja miten moneen starttiin ilmoittautuu. Kisajärjestäjän kontolle jää minusta se, että käytettävissä on tarpeeksi (oikeaa) tietoa kisaamispäätösten tekemiseen. Itse lähden siitä, että aikataulu- ja luokkajärjestyspäätökset on tehty tietynlaisiksi kisajärjestäjän kannalta tärkeimmät asiat huomioiden, ja menen kisaamaan jos/kun löytyy tarpeisiini sopiva starttimäärä minulle sopivassa aikataulussa.
Samaa mieltä olen myös siitä, että kaikenlaisia kisatapahtumia kannattaa harjoitella ainakin jos treenaa tavoitteenaan arvokisat. Välillä valitsen kolme starttia - lähes koko päivä -kisoja, välillä kisoja joissa startit seuraavat toisiaan nopealla aikataululla. Startteihin ei aina kannata valmistautua samalla konseptilla, starttien välisen (uudelleen)lämmittelyn ja virittelyn lisäksi kannattaa harjoitella myös koiran lämpimänä ja vireessä pitäminen. Ei tule sekään sitten ensimmäistä kertaa eteen tilanteessa jossa joutuukin uusintaradalle vaikkapa nollavoitosta, sertistä tai niistä viimeisistä maajoukkuepaikoista..