Jutun lähetti Pääsky , Heinäkuun 29, 2011 kello: 19:14:46
Re: Agilityn kiinnostavuusVastineena juttuun: Re: Agilityn kiinnostavuus, jonka kirjoitti: Kiuru , Heinäkuun 29, 2011 kello: 14:01:28:
Kiuru kirjoitti:
» Elinkeinotoiminnan määritelmiin kuuluu mm. voiton tavoittelu, suunnitelmallisuus, jatkuvuus, tal. riskin olemassa olo, ulospäin suuntautuneisuus. Ei talkootyöllä toteutettu varainhankinta ole aina tae yleishyödyllisyyden säilyttämisestä, jos tosiasiallinen toiminta alkaa saada elinkeinotoiminnan piirteitä (=voittoja ei kuluteta jäsenistön hyväksi). Ts. väittämäsi, että vain voiton käyttö voi mahd. aiheuttaa veroseuraamuksia on oikein, mutta ei koko totuus. Kyllä hankintakin voi joutua verotuksen piiriin.
Älä vertaa yleishyödyllisen yhdistyksen toimintaa elinkeinotoimintaan, jos yleishyödyllinen yhdistys ei kerta kaikkiaan tee liiketoimintaa. Liiketoimitaa ei ole vain jäsenistölle tarkoitettu toiminta ja jäsenistön toiminnan rahoittamiseksi järjestetyt yhdistyksen toiminnan mukaiset tapahtumat pääsy- ja osallistumismaksuineen.
Ei pelkästään voitto vaan kaikki tulot ja kulut tulee käyttää tasapuolisesti jäsenten hyväksi. Jos näin ei toimita, toimita ei ole yleishyödyllisen yhdistyksen määritelmän mukaista toimintaa. Missään laissa ei määritellä, että kaikki voitto tulee käyttää. Voittoja ei voi myöskään siitää "pakoon" rahastoihin, kun rahastokäytäntöä ei ole olemassa.
Olet oikeassa, että toiminta ja voitto tulee verotettavaksi, jos rahoitus tapahtuu ulkopuolisen toiminnan avulla, esim. vuokrataan hallia ulkopuolisille, agiseura järjestää mätsäreitä, kurssien tulot tulevat pääsääntöisesti ulkopuolisilta.
Nämäkin voidaan kiertää ,kun osaa.
» Tämän vuoksi voitot on järkevää kuluttaa jäsenistölle, ellei ole olemassa päätöstä suuremmista tulevista investoinnista. Joka tapauksessa, voitot pitää kuluttaa, ts. tilinpäätös tulisi olla +-0.
Tässä ei ole mitään järkeä, jos on mahdollisuuksia muuhun, usko jo.
» Ote yhdestä ohjeesta:
Kerro mikä ohje tämä ohje on?
» Yleishyödyllisyyden aseman menettäminen
» Yhdistyksen yleishyödyllisyyttä arvioidaan sen sääntöjen ja tosiasiallisen toiminnan perusteella. Pääpaino arvioinnissa on kuitenkin jälkimmäisellä. Keskittyminen voiton hankkimiseen voi johtaa siihen, että toimintaa voidaan pitää elinkeinotoimintana.
Miten tässä ohjeessa määritellään elikeinotoiminta yleishyödyllisessä yhdistyksessä?
» Jos yleishyödyllinen toiminta jää taka-alalle ja elinkeinotoiminta on yhdistyksen pääasiallinen toimintamuoto, niin seurauksena voi olla yleishyödyllisyyden menettäminen ja kaikkien yhdistyksen tulojen verottaminen. Mahdollista on myös se, että yleishyödyllisyys säilyy ja elinkeinotoiminta verotetaan erikseen.
Kukaan ei muuta väitäkään.
» Jos yhdistys haluaa harjoittaa varainhankintaa, mutta välttää elinkeinotoimintana verottamisen, on yleensä parempi, että kyse on kertaluonteisista tai satunnaisista hankkeista. Esimerkiksi toistuvat messut, näyttelyt ja kurssit voivat saada sellaiset mittasuhteet, että yhdistys joutuu verokarhun syleilyyn.
Kukaan ei muuta väitäkään.
» Arvokkaat aatteet, enemmän varainhankintaa
» Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä mittavampaa on yleishyödyllinen toiminta sitä laajempaa tulonhankkimistoimintaa se kestää rinnallaan. Yhdistyksen tulisi siten käyttää vuosittain tuottojaan sen sääntöjen mukaiseen yleishyödylliseen tarkoitukseen eikä pelkästään rahastoida niitä.
Tiedätkö miksi pitää laatia toimintasuunnitelma, budjetti, toimintakertomus ja tilinpäätökset kertomuksineen. Tiedätkö miksi toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tulee olla saman suuntaisia toimintasuunnitelman ja budjetin kanssa. Tieätkö miksi nämä kaikki tulee hyväksy yhdistyksen vuosikokouksessa? Kun nämä ovat OK kaikki on OK, oli voittoa tai tappiota 100 000 e ja veroja ei mene tai maksettavaa ei kenellekkän tule, jos vain osapuolille on kerrottu kaikki oleellinen.
» Rahastointi on sallittua, jos se johtuu esimerkiksi yhdistystoiminnalle välttämättömän huoneiston tai kiinteistön kauppahinnan säästämisestä tai varautumisesta suurempiin omaisuuden perusparannuksiin.
Soitapa yhdistyksesi tilintarkastajalle ja kysy onko näin? Rahastointi oli mahdollista vuosia sitten, muttei enää. Nykyisin varat, jotka ns. "rahastoidaa" ovat ihan samanlaista voittoa tai tappiota vaikka niille ei tehtäisi mitään.