Re: SAGIn valmentajakurssin sisältö ja koiran ymmärtäminen


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti TiiPiiTii , Lokakuun 5, 2011 kello: 23:35:32
----------------------------------------------------------------------

Re: SAGIn valmentajakurssin sisältö ja koiran ymmärtäminen

Vastineena juttuun: SAGIn valmentajakurssin sisältö ja koiran ymmärtäminen, jonka kirjoitti: Kummastelija , Lokakuun 5, 2011 kello: 07:39:11:

Kummastelija kirjoitti:
» Poimin tämän lainauksen "Itse kurssin sisältöhän näyttää tuhannesti paremmalta kuin aiemmin, mutta kuka siitä jaksaisi puhua." tuolta toisesta ketjusta ja avasin uuden, otsikoltaan ajatuksiani paremmin kuvaavan aiheen.

» Mietin oikein tosissani tuota julkaistua ohjelmaa. Hyviä asioita, mutta yksi erittäin tärkeä aihealue puuttuu käytännössä kokonaan. Ohjelman laatijat ovat oivaltaneet, että kyse on urheilusta ja siinä on jopa koira mukana. Oivallukseen kuuluu myös se, että urheiluvälinettä eli koiraa pitää huoltaa. Ihan oikein.

» Mutta ihan kokonaan (yhtä Tommi Wirenin luentoa lukuunottamatta) on kokonaan unohdettu koiran luonnollinen käyttäytyminen, vietit ja niiden hyödyntäminen. Miksi ihmeessä?

» Onko agility tosiaan muuttunut ihan pelkästään kilpajuoksuksi, jossa pärjää ainoastaan sillä, että juoksee lujempaa kuin koiransa? Eikö enää ole mitään merkitystä sillä että osaa lukea koiraansa ja opettaa koiraa sen ymmärtämällä tavalla? Jos ja kun tämä aihealue jää kurssilla lapsenkenkiin, voiko koulutetavasta valmentajasta tulla agilityvalmentaja, kun kuitenkin yhä edelleen agility on KOIRAurheilua?

Kuten totesit, hyviä asioita, ja minusta myös kokonaisuutena laaja. Ehkä näkyy painotuksissa se, että agilitya ei ole pitkään mielletty urheiluksi, jossa myös koirakon ohjaaja-osapuolen kannattaa ihan erikseen kehittää omia ominaisuuksiaan kokonaissuorituksen parantamiseksi.

Ja olihan - kuten mainitsit - myös koiran käyttäytyminen jne. muistettu, omana osionaan.

Minä ainakin kouluttajana olen erittäin onnellinen, jos treeniryhmään tulevan koirakon ohjaaja tietää, miten motivoi koiransa ja miten hyödyntää sen viettejä, aivan samaten kuin että koira on tottelevaisuusmielessä hanskassa. Tällöin agilityn kouluttaminen on nopeampaa eikä kouluttajan tarvitse yrittää etsiä joka koiran taustatietoja ja mietiskellä, millaiset vietit tuon rotuisella - saati monirotuisella - olisivat parhaiten hyödynnettävissä. Toki kun näkee koiran toimintaa ja sen motivoitumista sekä palkkautumista, on oma tärkeä pikku finessi kouluttamisessa se, jos pystyy myös tätä osaa parantamaan.

Mutta asian voi ajatella niinkin, että mihin kannattaa ensin panostaa? Eli esim. jos on samalla työmäärällä nopeutettavissa pujottelua 50% tai hyppyjen jälkeisiä kaarteita 50%, kumpaan kannattaa satsata? Jos saat pujottelusta vaikka 1 sek pois, ja joka kaarteesta 0,5 sek pois, saat radalta hyppyjen jälkeisiin kaarteisiin panostamalla n. 4 sek pois..

Ja agilityssa ei voi pärjätä, jos juoksee lujempaa kuin koiransa, koska silloin koira ei mene maksimivauhtiaan. Minä en ainakaan osaa edes kuvitella meneväni mutkaista rataa 170m vauhdilla 5,2 m/sek (jota luokkaa koirani etenemä viime kisoissa oli) - onko monella muullakaan agilityohjaajalla siihen edellytyksiä?


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:





[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]