Jutun lähetti ITe , Marraskuun 12, 2011 kello: 13:28:07
Re: jäsenyysVastineena juttuun: Re: jäsenyys, jonka kirjoitti: Harrastelija , Marraskuun 11, 2011 kello: 19:11:29:
Kilpailuoikeus agilityssa perustuu FCIn sääntöihin. Suomen säännöissä asiaa on täsmennetty, mutta periaate on sama. Jäsenyys kennelliiton jäsenseuraan on välttämättömyys, jotta kilpailuoikeus syntyisi.
Sääntö:"Suomen Agilityliiton (SAGI) myöntämiin virallisiin kilpailuihin osallistuvan ohjaajan on oltava kansainvälisen koirajärjestön Fédération Cynologique Internationalen (FCI) tunnustamaan kansalliseen kenneljärjestöön kuuluvan jäsenseuran jäsen, ja hänellä on oltava kotimaassaan kilpailuoikeus. Kilpailunjärjestäjän velvollisuutena on valvoa, että ohjaajan kilpailuoikeus on voimassa. Ilman kilpailuoikeutta kilpailleen tulos mitätöidään."
FCIn valtuutus kilpailuoikeudesta syntyy Suomen Kennelliiton kautta. Kennelliitto on järjestänyt asian mahdollistamalla SAGIn toiminnan. SAGIn toiminta perustuu ja soveltaa Kennelliiton lajiliitto-ohjesääntöä, mitä kautta luodaan oikeudellinen perusta kansainväliselle ja kansalliselle agilitykilpailutoiminnalle. Alla on kopioituna lajiliitto-ohjesääntö, johon varmasti olisi kaikkien harrastajien joskus hyvä tutustua. SAGIn säännöt eivät ole siis syntyneet tyhjästä vaan niille on olemassa omat peruslähtökohtansa ja syynsä. Harvoin tässä maailmassa mitään syntyy tyhjästä ja jokaisella asialla on oma historiansa ja perustelunsa. Suoran henkilöjäsenyyden edellytykset SAGIin selvitettiin jo vuosia sitten ja niitä ei tosiasiassa ollut olemassa. Kennelliiton kanta esimerkiksi oli täysin kielteinen. Muitakin suoraa henkilöjäsenyyttä vastustavia syitä löytyy kasapäin, mutta koska jo Kennelliiton kanta oli ns. kriittinen kompastuskivi ei suoraa henkilöjäsenyyttä jouduttu edes pohtimaan vakavana vaihtoehtona. Edes se, että suora henkilöjäsenyys olisi toteutunut, ei kuitenkaan olisi välttämättä tarkoittanut vapautusta seurajäsenyydestä. Itse en tiedä, onko ainoatakaan lajia urheilupuolella, joissa pelkkä liiton jäsenyys riittää kilpailuoikeuden saamiseen. Useimmiten edellytetään myös seuran jäsenyyttä. Tunnustan, että tässä kohtaa poikkeuksia toki saattaa olla, mutta niitä ei ole minun tiedossani enkä ole nähnyt tarpeelliseksi asiaa sen enempää tonkia. Yhtäkaikki seurajäsenyys on myös urheilussa selkeä pääsääntö. Kilpailuoikeuden saaminen ilman seurajäsenyyttä palvelisi ennen kaikkea vain yritystoimintaa ja sen tukeminen ei ole SAGIn ensisijainen tehtävä. Jos toisessa vaakakupissa on näin paljon asioita ja sinun henkilökohtaisessa vaakakupissasi tunne siitä, että et saa seuralta mitään, niin valitettavasti ainakin henkilökohtaisesti sen toisen vaakakupin painoarvo on mielestäni sinun henkilökohtaista vaakakuppiasi painavampi. Lisäksi voin vakuuttaa, että esittämäsi muutoksen läpiviemisen yrittäminen olisi lähinnä taistelua tuulimyllyjä vastaan, sillä sinun tulisi vakuuttaa ensin enemmistö SAGIn seuroista (tai ainakin äänistä) minkä jälkeen sinun tulisi saada esittämäsi muutos läpi Kennelliitossa ja muutettua alla oleva lajiliitto-ohjesääntö jne... Siinä on haastetta kenelle tahansa. Yrittänyttä ei laiteta ja jos uskot paukkuja riittävän niin siitä vaan. Itse en olisi kovin optimistinen onnistumisen suhteen.
22.8.2005
LAJILIITON OHJESÄÄNTÖ
Lajiliitoksi pääsyn vähimmäisvaatimuksetLajiliitto-oikeudet myöntää Suomen Kennelliitto-Finska Kennelklubben ry:n hallitus. Saadakseen toimintaoikeudet tulee lajiliiton täyttää seuraavat vähimmäisvaatimukset:
1. Lajiliitto on rekisteröity yhdistys, jonka sääntöjä ei voi muuttaa ilman Kennelliiton hallituksen suostumusta.
2. Lajiliitto osoittaa pystyvänsä hoitamaan lajiliiton ohjesäännön edellyttämät tehtävät. Edellytyksiä arvioitaessa tulee päähuomio olla yleensä toiminnassa ja erityisesti
a) Koetoiminnassa sekä kilpailulajin ohjauksessa ja edistämisessä
b) koulutus- ja valistustoiminnassa
c) julkaisutoiminnassa
d) taloudessa
e) yhteydenpidossa Kennelliittoon ja kennelpiireihin
f) yhdistyslain ja yhdistyksen sääntömääräisten velvollisuuksien moitteettomassa täyttämisessä
3. Lajiliitto-oikeudet voidaan myöntää yhdistykselle, mikäli yhdistys on osoittanut pystyneensä hoitamaan lajiliiton ohjesäännön edellyttämät tehtävät viiden (5) vuoden ajan tai laji-liittoaseman myöntäminen yhdistykselle on muista syistä perusteltua.
Lajiliitto on Kennelliiton hyväksymä yhtä tai useampaa koe- tai kilpailutoimintaa edustava valtakunnallinen yhdistys, jonka Kennelliiton hallitus hyväksyy jäseneksi. Edellytyksenä hyväksymiselle on, ettei kyseisellä koe- tai kilpailutoiminnalla ole valtakunnallista jäsen-yhdistystä edistämässä sen toimintaa.
Ohjesääntö
Lajiliitto on Kennelliiton hyväksymää yhtä tai useampaa koe- tai kilpailutoimintaa edustava valtakunnallinen yhdistys, jonka Kennelliiton hallitus hyväksyy jäseneksi. Edellytyksenä hyväksymiselle on, ettei kyseisellä koe- tai kilpailutoiminnalla ole valtakunnallista jäsenyhdistystä edistämässä sen toimintaa.
Lajiliitto johtaa ja valvoo kyseisen kilpailulajin kaikinpuolista kehittämistä tämän ohjesäännön mukaisesti Kennelliiton valtuuston ja hallituksen antamin valtuuksin.
Yleiset tehtävät1. Lajiliitto harjoittaa kilpailulajiaan koskevaa valistus ja tiedotustoimintaa sekä pyrkii aktiivisesti keräämään kilpailulajin harrastajat lajiliiton ja järjestäytyneen kenneltoiminnan piiriin syventääkseen heidän kilpailu- ja kenneltietouttaan.
2. Lajiliitto edistää kilpailulajiaan tekemällä sitä koskevia aloitteita ja ehdotuksia Kennelliitolle ja muille yhteisöille sekä välittää jäsenistölleen Kennelliiton tiedotuksia, ohjeita ja pää-töksiä.
Kotimaiset yhteydet
3. a) Lajiliitto lähettää vuosittain Kennelliitolle lajiliiton toimintailmoituksen, joka käsittää toimintakertomuksen tilinpäätöksineen, toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä toimi-henkilöluettelon osoitteineen.
b) Lajiliitto edistää kilpailulajiaan kehittämällä ja ylläpitämällä toimivaa yhteistyötä jäsenyhdistyksiensä, alaosastojensa, rotujärjestöjen, kennelpiirien, muiden koiraharras-tukseen liittyvien järjestöjen ja yhdistysten sekä viranomaisten kanssa.
Lajiliiton kilpailulajia edistämään perustettujen paikallisten jäsenyhdistysten tulee olla alueensa kennelpiirin jäseniä.
c) Lajiliitto esittää kilpailulajinsa edustajat kansainvälisiin kilpailuihin ja edustajat kansainvälisiin toimielimiin Kennelliiton hallituksen hyväksyttäväksi niiden toimielinten osalta, joissa Suomen edustajana toimii Kennelliitto.
.Ulkomaiset yhteydet
4. a) Lajiliitto antaa kilpailulajistaan tietoja ulkomaille ja pitää yhteyttä vastaaviin ulkomaisiin lajiliittoihin, yhdistyksiin ja harrastajiin.
Tuomari- ja toimihenkilökoulutus5. Lajiliitto vastaa kilpailulajinsa tuomariston ja toimihenkilöiden koulutuksesta Kennelliiton ohjeiden mukaisesti ottamalla huomioon lajin kehittämistarpeet.
Muu koulutus- ja koetoiminta6. Lajiliitto kehittää, järjestää, tukee, ohjaa ja valvoo harrastamaansa kilpailulajia:
a) Järjestämällä koulutus- ja neuvottelutilaisuuksia, harjoittamalla julkaisutoimintaa sekä huolehtimalla kilpailulajinsa sisäisestä ja ulkoisesta tiedottamisesta.
b) Järjestämällä kilpailutoimintaa ja otteluita joko yksin tai yhdessä rotujärjestöjen, rotua harrastavien yhdistysten tai kennelpiirien kanssa.
c) Kokeet ja kilpailut anotaan lajiliitolta Kennelliiton kokeiden ja kilpailujen järjes-tämisohjeiden mukaisesti. Lajiliitto tiedottaa myöntämistään kokeista kennelpiireille. Lajiliitto vastaa kilpailulajinsa SM-kilpailuista ja karsinnoista. Kilpailulajin virallisten kokeiden järjestämisoikeus on vain lajiliiton jäsenyhdistyksillä.
Rahoitus
7. Lajiliitto hoitaa omatoimisesti toimintansa rahoituksen.