Jutun lähetti mei , Marraskuun 29, 2011 kello: 15:35:18
kisaavat valmentajat?Vastineena juttuun: Re: Valmentajakurssilaiset, jonka kirjoitti: Sylvi , Marraskuun 29, 2011 kello: 09:36:29:
Sylvi kirjoitti:
» Hym? kirjoitti:
» » Valmentajakuvio on mielestäni vielä koko maassa ihan lasten kengissä. Eli ei voi sanoa että joku alue tarvitsisi enemmän koulutusta kuin toinen. Eli nythän EI puhuta AGILITYKOULUTTAJISTA jotka auttavat koirakkoa eteenpäin este-ohjaus yms asioissa, vaan VALMENTAJAkoulutuksesta joka vastaavasti oman näkökulmani mukaan liittyy "vain ja ainoastaan" ohjaajan kehittymiseen eli juoksutekniikkaan, pääkopan kehittämiseen, kilpailuruitiineihin jne.
» » Ja näissä asioissa en usko että on kovin suurta alueellista eroa pohjoisella tai etelällä, idällä tai lännellä. Sillä asia on vielä niin lasten kegissä agipiireissä.» Agilityynkin ollaan vihdoin saamassa valmentajia, mikä asiana on mielestäni ehdottomasti hyvä ja oikea suuntaus ja tuleva koulutus hyvä avaus tälle toiminnalle.
» Valmentajaksi alkaminen ja sellaisena toimiminen tai valmennettavana oleminen - siis siinä perinteisessä mielessä - on kuitenkin iso asia, se vaatii sitoutumista molemmin puolin.
» En tunne kaikkia hakijoita, enkä lähde asiaa kaivamaan, mutta yleisesti ottaen en valitsisi valmentajakseni henkilöä, joka itse kisaa, koska valmentajan tulee keskittyä valmennettavan suorituksiin, ei omiin. Jos valitsisin itselleni valmentajaa, painottaisin valinnassa hänen omaa urheilutaustaa (lajilla ei väliä), käsitystä fyysisestä kunnosta ja psyykkisestä kisavalmentautumisesta sekä minun ja koirani kyvyistä ja taidoista, näkemystä kilpailemisesta ja siihen valmistautumisesta, kykyä suunnitella lyhyen ja pitkän tähtäimen harjoittelu- ja kisasuunnitelmia. Ja tietysti yhteisymmärrystä kaikesta edellä mainitusta.
» Olet oikeassa, valmentajana oleminen ei ole kouluttamista, vaan enemmänkin mukana kulkemista.
Samaa mieltä. Jos itse aikoo kisata huipulla, on vaikeaa olla valmentajana, koska silloin pitäisi keskittyä ensisijaisesti muihin. Valmentajan rooli on kokonaisvaltainen ja se ei lähde helposti pois, ja tällöin omaan suoritukseen keskittyminen jää vähemmälle. Ristiriitaa tulee vielä enemmän, jos valmentaja ja valmennettava kisaavat samassa kisassa toisiaan vastaan.
Ehtiikö valmentaja psyykkaamaan valmennettavansa ennen kisoja? Ajaako valmentaja tarvittaessa autolla kisapaikalle, jotta valmennettaava saa levätä ja valmistautua henkisesti? Pyrkiikö valmentaja rataantutustumisessa etsimään aidosti valmennettavalleen parhaat vaihtoehdot vai keskittyykö sen 5-8 min ajan vain omaan suoritukseensa? Ehtiikö valmentaja seuraamaan kaikki valmennattaviensa radat? Vai valmistautuuko hän omaan suoritukseensa?