Jutun lähetti Jari Lukkarinen , Helmikuun 14, 2012 kello: 11:52:44
Re: Hyppykorkeudet/säkäluokatVastineena juttuun: Re: Hyppykorkeudet/säkäluokat, jonka kirjoitti: Minimaksi , Helmikuun 14, 2012 kello: 09:33:19:
Tuomarien tulisi tosiaankin ottaa huomioon se, että vaikka hallissa on lämmintä, ei koiraa talvisaikaan voi aina ennen suoritusta kunnolla ahtaissa sisätiloissa lämmitellä eikä varsinkaan ulkona kovassa pakkasessa.
Puomista: nykysääntö salli noin 170-180 cm vaihtelun puomin kokonaispituudessa. Ahtaaseen halliin on ymmärrettävästi helpompi sijoittaa mitan alarajan juuri täyttävä este.
Puomin lappeen tukijalasta on myös ollut keskustelua: sen käyttö voi aiheuttaa törmäysriskin, varsinkin, jos putki asetetaan lappeen alle. Tukeva puomin lape voidaan kyllä helposti valmistaa niinkin, että tukijalkaa ei tarvita. Heitetään tässä pallo valmistajillekin. Mitä lyhyempi lape, sen tukevampi.
Kun mainitsen tässä vaiheessa sanan "lihasmuisti", nousee monien kokeneidenkin kouluttajien niskavillat pystyyn, sillä useitten mielestä sellaista ole olemassakaan. Jos kuitenkin koiran opettaa "äksiisinomaisesti" suorittamaan "standardimittaista" (360-380 cm) estettä, ei sille ehkä tule yllätyksenä, että esim. kisoissa toisaalla käytetään esim. 60 cm pidempää lapetta.
Samoin, jos koira on oppinut hyppäämään esim. renkaan automaatiotasolla, se suorittaa renkaan, vaikka se olisi läpinäkyvä. Tuolloin olisi toki hyvä, että rengas olisi tarkasti oikealla kohdalla, jotta koiran törmäysriski vähenisi.Mitä keinuun tulee, keinun painopiste on suhteutettava lappeen pituuteen. Keinun painopisteeseen taas vaikuttaa mm. laakerointipiste, jolle uudessakin säännössä on annettu 10 cm toleranssi. Hyvinkin toimivan (lyhyen) lappeen saa toimimaan sitä huonommin, mitä kauemmas lappeesta akselipisteen siirtää.
Huonosti toimivista keinuista on taitettu peistä monessa eri keskustelussa. Keinun käyttäytymiseen vaikuttaa myös se, että onko lape "elastinen" vaiko kuollutta materiaalia sekä keinun ankkurointi alustaan.Keinua koskevia sääntöjä voimme paperilla viilata maailman tappiin asti, mutta käytäntö sanelee lopulta, toimivimmat ratkaisut. Kisoissa tuomari lopulta ratkaisee, käytetäänkö estettä kilpailussa vai ei.