Jutun lähetti ITe , Syyskuun 29, 2012 kello: 15:46:46
Re: Sääntömuutos ja "häntäraha" Sagille starttimaksun muodossaVastineena juttuun: Re: Sääntömuutos ja ''häntäraha'' Sagille starttimaksun muodossa, jonka kirjoitti: Rahareikä , Syyskuun 29, 2012 kello: 12:38:59:
Sikäli mikäli puhutaan Suomen maajoukkueesta ja sen valinnasta, olen aina edustanut kantaa, että Suomesta tulee lähettää paras mahdollinen maajoukkue MM-kisoihin ja Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Matkan kustannukset eivät mielestäni saa olla este, joka rajoittaa vaikkapa köyhää opiskelijaa osallistumasta näihin kisoihin. Kysymys ei siis ainakaan siltä osin ole mielestäni ketjun aloittajan esittämästä agility-eliitin unelmasta ja sen toteutuksesta. Kysymys on silloin suomalaisen agilityn tasavertaisesta unelmasta kilpailla maailman huipulla. Ensivuonna MM-kisat ovat Etelä-Afrikassa, mikä luo jo sinällään suuren taloudellisen haasteen SAGIlle. Toivottavasti hallitus on ollut aktiivisena selvittämässä tuen mahdollisuuksia näin poikkeukselliselle matkalle sekä OKM:n että Kennelliiton suuntaan. Yksittäisen joukkueeseen pääsijän kannattaa ensivuonna tiedustella tukea myös omasta kunnastaan. Sen sijaan aloittajan kommentin kannalta muiden kuin MM- ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen saavutukset ovat enemmänkin henkilökohtaisia kuin Suomen kansallisen agilityn kannalta merkittäviä kilpailuita. European Open on siinä välimaastossa, eli sen suhteen voidaan mielestäni nähdä jotain kansallista merkityksellisyyttä, mutta ei mielestäni kuitenkaan niin paljon, että siihen liittyvää matkustamista ja kuluja on syytä SAGIn toimesta erityisesti tukea. Niin on ollut aiemmin ja niin on mielestäni syytä rajata jatkossakin.
Tämä kaikki perusteluksi sille, että tehtiinpä tulevaisuudessa karsintajärjestelmässä mitä tahansa muutoksia, niin ensisijainen tarve tulee mielestäni olla maajoukkueen onnistumisen edellytysten luominen. Se toinen tarve on, että kaikki tulee tapahtua taloudellisti järkevällä tavalla, jossa vastuita ei ylenmäärin siirretä toiselta harrastajaryhmältä toiselle. Itse olen aina pitänyt lähtökohtana, että karsinnan kustannukset tulee pääosin kattaa saman kilpailun maksutuloilla ja jos jotain jää, se sijoitetaan maajoukkueen matkakuluihin. En tiedä mitä tänä vuonna on jäänyt plussaa tai miinusta, mutta ainakin se on varmaa, että ensivuonna kaikki ylimääräinen tulee hupenemaan ja suunnittelua on ainakin minusta syytä tehdä vähintään muutaman vuoden periodilla.
Lajiliittotason koulutus on alun perin ollut SAGIn tavoitteena. Jo aiemman A-liigan aikana linjattiin, että lajiin tarvitaan lisää tietoa muista urheilulajeista ja omaakin lajitietämystä on kasvatettava ja jopa tehtävä tutkimusta lajin kehittämiseksi. Toiveena oli jo tuolloin, että jollakin aikavälillä saataisiin Suomeen myös liikuntatieteellisestä valmistunut henkilö, joka olisi tehnyt gradun agilitysta. Periaatetasolla on siis ollut näin jo hyvin pitkään. Itse uskon tuon kehityksen olevan koko lajille eduksi. On kuitenkin seurojen asia budjetoida ja päättää menettelytavoista, joilla edetään. Mielestäni ei riitä, että vain kritisoidaan SAGIn esityksiä eikä esitetä vaihtoehtoja. Molemminpuolinen avoimmuus on kehittymisen edellytys kuten myös se, että kaikille kilpailijoille ja seuroille annetaan samanlainen mahdollisuus.
Kilpailujen organisoinnin ja tulosten käsittelyn osalta SAGI on tehnyt aikoinaan sitoumuksen Kennelliiton suuntaan toiminnan hoitamisesta. Kilpailusihteerin työ on pitkälti tuon sitoumuksen mukaista työtä. Mielestäni "häntämaksu" on linjassa sen kanssa, että sen avulla tulee katettua juuri niitä kuluja ja siinä suhteessa, kun niitä myös aiheutuu. Tässä tapauksessa kustannukset kohdistuvat ensin kilpailujen oikean anomisen valvontaan ja sitten tulosten jälkikäsittelyyn. Tuloslaskentaohjelman ja siihen liittyvät korvaukset taas kohdistuvat tuon ohjelman toteutukseen ja ylläpitoon. Nämä eivät ole siis lainkaan sama asia.
Ylipäätään on hyvä, että kiinnitetään huomiota siihen miten toimintaa kehitetään ja mihin rahaa käytetään. Ei ole samantekevää, mihin toiminnan painopiste kohdistetaan. Jatkonkin kannalta olen taipuvainen ajattelemaan niin, että kulut tulee pääsääntöisesti veloittaa siitä suunnasta, mistä ne aiheutuvatkin. Huomioiden siis kuitenkin kansalliset tavoitteet myös huipulla kisaamisessa.
Siihen nyt niin kuumaan aiheeseen eli karsinta-ajankohdan siirtoon suhtaudun Anders Virtasen keskustelussa esille ottamaan linjaukseen kaikkein positiivisimmin. Mielestäni karsinnat voisivat olla kesäkuussa nykyisten SM-kisojen paikalla ja SM-kisat sitten elokuussa. Minusta tämä antaisi SAGIn toimistolle aikaa järjestää MM-matkaa, mutta pohjoisesta tuleville olisi kohtuulliset mahdollisuudet valmistautua koitokseen. Koska en itse näillä näkymin pääse edes keskustelemaan SAGI:n syyspalaverissa tästä asiasta, toivon kaikkien suhtautuvan rakentavasti käytäviin keskusteluihin. Tehkää hyviä päätöksiä. Jokaisella seuralla on mielestäni oikeus ja jopa hieman velvollisuuskin esittää kantansa.