Re: Juoksukontaktien toimivuudesta?


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Hidasteita , Lokakuun 11, 2012 kello: 12:58:58
----------------------------------------------------------------------

Re: Juoksukontaktien toimivuudesta?

Vastineena juttuun: Re: Juoksukontaktien toimivuudesta?, jonka kirjoitti: Huomattava aikaero , Lokakuun 11, 2012 kello: 11:54:01:

Huomattava aikaero kirjoitti:
» Suurennuslasilla kirjoitti:
» » Juostako? kirjoitti:
» » » MM-kisojen innoittamana pohdin, että josko opettaisi tuolle junnulle juoksukontaktit. Suhtaudun tosin skeptisesti omiin kykyihini opettaa se oikeasti toimivaksi. Agi.fiin chatissä oli jonkin verran siitä, että Suomessa juoksukontaktit tuomittaisiin helposti virheiksi. Onko tästä kokemuksia niillä, joilla on juoksukontaktit? Entä miten käytännössä ohjaaminen menee jos on puomilla jäljessä ja sen jälkeen on vaikka takaakierto tai jotain muuta kuin suoraan posotusta? Ei kuitenkaan aina voi olettaa, että varsinkaan puomilla olisi koiraa edellä.

» » » Vai onko ainut toimiva ratkaisu nopealla koiralla ja tavisohjaajalla se, että on pysäytyskontaktit? Tai miten toimii se, että opettaa molemmat? Olen noita Silvian sivuja ja videoita katsellut, joten en niinkään kaipaa ohjeita miten opettaa, vaan kokemuksia siitä miten homma toimii (jos toimii).

» Maailmalta tiedän muutaman koiran, joille on opetettu juoksu ja 2-on-2-off siten, että kumpaa tahansa voidaan käyttää kisatilanteessa tarpeen mukaan. Yksi esimerkki on Slovenian Polona Bonac ja hänen kroatinsa Kisa (http://www.youtube.com/watch?v=H9pJFYIEECU)

» » Katsoppa videoita kun suomen kärki tekee kontaktit arvokisoissa/karsinnoissa. Ne opetetaan pysätyksinä mutta kun mennään kaikki tai ei mitään annetaan koiran paahtaa. Kysyin asiaa maajoukkuekisajalta ja olin nähnyt oikein. Eli pysätys käsky ja mennään on samalla henkäyksellä : ).Tämä ei tietty laatikkokontaktin kohdalla ole sama asia kun siinä annetaan vaan lupa lähteä. Palautus taas mölleissä, treeneissä ja normikisoissa. Toimii omalla oikein hyvin.

» Ero nopeankin pysäytyskontaktin ja aidon juoksukontaktin välillä on MM-kisojen perusteella makseissa noin sekunnin - puolentoista luokkaa. Kyse ei niinkään ole siitä, että koiraa odotettaisiin kontaktilla, vaan pysähtymiseen varautuva koira hidastaa vauhtiaan viimeistään puomin alastulo-osalla kun juoksukontakteissa koira kiihdyttää koko puomin matkan.

» Tämä näkyy erinomaisesti vertailtaessa esimerkiksi Gregoryn & Cayannen (2. sija) ja Silvian & Bun (3. sija) puomisuorituksia. Cayanne oli yksi nopeimpia pysähtyviä koiria puomilla, mutta Bu, joka on lähes kolme metriä Cayannea perässä puomille tultaessa ottaa Cayannen kiinni puomilla:
» http://www.youtube.com/watch?v=Z8TeSks6JTg&feature=relmfu

»
» Itse alkuperäisen viestin aiheeseen... jonkin verran olen törmännyt valituksiin, että tuomarit antavat väärin virheitä juoksukontaktin tekevälle koiralle ja muutamassa tapauksessa valitus on jopa ollut aiheellista. Jokusen kerran olen kyllä törmännyt myös aiheettomiin valituksiin eli juoksukontaktista haaveillut koira on lähtenyt esteeltä kontaktipinnan yläpuolelta ja tuomari on nähnyt tilanteen aivan oikein. Muistan kyllä myös tapauksia, joissa on jo kaukaa nähnyt, että tuomarilla ei tule olemaan mitään mahdollisuuksia arvostella puomin alastuloa oikein, koska on sijoittumisessaan varautunut täysin siihen, että koira pysähtyy/hidastaa puomilla ja ollut auttamattomasti jäljessä tilanteesta.

» Uskoisin, että aidosti juoksukontaktit suorittavien koirien määrä tulee jatkossa lisääntymään. Jo nyt MM-kisatasolla medeissä ja mineissä erittäin moni koira teki juoksukontaktit ja makseissa muutama kärkipään koira hyötyi huomattavasti juoksukontakteista (Daisy & Solar [USA] hypärin 15. sija -> yhteistuloksissa 5., Silvia & Bu [SLO] hypärin 9. sija -> yhteistuloksissa 4.). Kun juoksukontaktit yleistyvät, myös tuomarit oppivat paremmin varautumaan juoksukontakteihin ja näkemään myös vauhdilla matkaa jatkavasta koirasta kävivätkö tassut kontaktipinnalla vai eivät (esim. yllä olevassa Caynnen ja Bun vertailuvideossa näkyy selkeästi kuinka Bu osuu useammalla tasuulla kontaktipinnalle).

Kun muutamia videoita itsekin katsonut, tulee isojen kaarrosten ja nopean esteiden välisen siirtymisen lisäksi pari estettä, joiden suorittamisessa eroja syntyy. Toinen on keskustelussa olevat kosketusesteet, mutta myöskin avotunneli. En olisi tätä uskonut, mutta nähtyäni videon, toinen koira suoritti avotunnelin huomattavasti nopeammin kuin toinen.


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:





[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]