Jutun lähetti hoh , Lokakuun 18, 2012 kello: 10:42:45
Re: Juoksuisista valittajatVastineena juttuun: Re: Juoksuisista valittajat, jonka kirjoitti: Johanna Väisänen , Lokakuun 17, 2012 kello: 23:20:40:
Johanna Väisänen kirjoitti:
» Mitä tarkoitat alkukantaisemmilla roduilla? Jos ajatellaan tiettyjä omasta mielestäni alkukantaisia rotuja, kuten basenji tai akita, niin tottahan näillä se työskentelymotivaatio ihmisen kanssa on ihan eri tasoa kuin pidemmälle jalostetuilla ja siten ihmisen kanssa yhteistoimintaan paremmin kykeneväisillä roduilla. Aivan varmasti tällaisen alkukantaisen otuksen mielessä se juoksunarttu menee agilityradan edelle, ja moni muukin asia. Alkukantaiset rodut nyt eivät vaan ole niitä rotuja kumminkaan, joita kilpakoirina ensisijaisesti kannattaa pitää, yritys toki hyvä kymmenen.» Oma rotuni, eli villakoirat, on jakautunut neljään eri kokomuunnokseen (toy, kääpiö, keskikokoinen ja iso). Näistä kaksi pienintä, eli toy ja kääpiövillakoirat ovat taipuvaisia yliseksuaalisuuteen urosten osalta (ryhmän nartut siis ovat mielessä se pääasia, vaikka niillä ei olisi juoksuja lähimaillakaan, ei tulossa eikä menossa!). Itse vedän rodun paikallisosaston toimintaan liittyen agilitykursseja alkeista kisavalmiisin ja on tullut harvinaisen selväksi kyseinen asia. Sen sijaan, että alkaisin repiä hiuksia päästäni ja heittää kädet ilmaan, nämä koulutukselliset asiat kuitenkin useimmiten onnistutaan hoitamaan järkevällä tavalla myös näiden hormonihyrrien osalta. Mutta todella pitkää pinnaa se vaatii välillä.
» Mielestäni mitään agilityliiton sääntöjä ja linjauksia ei pitäisi ryhtyä laatimaan vähemistöjen perusteella, vaan säännöksien pitäisi perustua valtavirran mukaan soveltuviksi. Alkukantaisten rotujen tai vaikkapa kääpiö ja toy-villakoiraurosten omistajien koirineen on sopeuduttava siihen mitä tuleman pitää. Jos koirat eivät ole tarpeeksi syttyneitä lajiin, vaan sukupuolivietti vie voiton, niin se on vaan voi voi.
Kyllä suurin osa koiraroduista kuuluu normaaleihin koiriin, jolloin uros haistaa ja astuu kiimaisen nartun.
Tähän ryhmään voidaan lukea esim. seurakoirat, 2-ryhmän pinserit ja snautserit, monet terrierit, noutajat, ylösajavat ja vesikoirat voivat myös olla tarkkanenäisiä.
Vai minkä mukaan Agilityliiton pitäisi säännöt sitten tehdä? Ykkösryhmäläisten + isojen villakoirien mukaan?