Jutun lähetti ontuva pois , Joulukuun 17, 2012 kello: 10:56:23
Re: Tuomareiden käytösVastineena juttuun: Re: Tuomareiden käytös, jonka kirjoitti: Ismo Teivainen , Joulukuun 10, 2012 kello: 11:18:34:
Ismo Teivainen kirjoitti:
» Sääntötekstiä kehitettäessä ollaan pyritty yhä enemmän korostamaan sitä, että tuomarin olisi helpompi puuttua kaikenlaisiin koiran liikkumisen ja terveyden ongelmiin ja että myös mahdolliset syyt selvitettäisiin. Tuomari ei kuitenkaan ole eläinlääkäri, eikä häneltä sellaista ammattitaitoa voida edellyttääkään, mutta ainakin itselläni on suuri luottamus siihen, että kun tuomari näkee vuosittain tuhansien koirien suorituksia, niin hänelle kehittyy silmää arvioida koiran suorituksia myös terveyden näkökulmasta. Hän näkee, että jotain on pielessä vaikei pystykään sanomaan mikä on pielessä. Kilpailijoiden on syytä ymmärtää, että tuomarin tekemä maalikkopohjainen terveyden arviointi on osa hänen tehtäväänsä. Ei hän mitään hoitoja määrää eikä ole tarkoituskaan, mutta kilpailijan kannattaisi ottaa vakavasti tuomarin kehoitus viedä koira vaikkapa fyssarin arvioitavaksi. Tuomarin toimivaltaan kuuluu myös oikeus keskeyttää rata tai evätä koiran kilpailuoikeus terveydellisten syiden perusteella.» Toivon, että tuomarit rohkeasti käyttäisivät puuttumisoikeuttaan, mikäli siihen on olemassa selvät perusteet. On hyvä, kun tuomari käyttää eri asteisia lähestymistapoja. Ensin pieni keskustelu ja asian esille nostaminen. Tarvittaessa tiukempi puuttuminen.
» Oma terveytemme on ensisijaisesti oma asiamme, mutta koiriemme terveys on jossain määrin myös yhteinen asia. Todellisiin ongelmiin on syytä puuttua sekä seurojen koulutuksissa että tuomarin toimesta kilpailuissa.
Jos koira ontuu siihen pitää puuttua. keskeyttää suoritus ja estää kisamaasta enää sinä päivänä. hevospuolella rataeläinlääkäri ja koulukisoissa tuomari pitää huolen että sairaalla ei kisata. se on lajillekin plussaa kun eläimen hyvinvointiin puututaan. ja jos koira on selvästi haluton eli ei halua hypätä on tuomari puuttunut asiaan ja sanonut että eiköhän toi riitä... kun koiralla on voinut olla joku piilevä kipu joka ei näy ontumisena.
eläimen etua siinä ajatellaan.