Jutun lähetti Jos nyt ihan tarkkoja ollaan , Maaliskuun 7, 2013 kello: 10:26:30
Re: Alv. muutos agilityssä Alv. 24 %Vastineena juttuun: Re: Alv. muutos agilityssä Alv. 24 %, jonka kirjoitti: halliyhtiöt maksavat alv:tä , Tammikuun 19, 2013 kello: 00:24:15:
halliyhtiöt maksavat alv:tä kirjoitti:
» Veronkiertoa kirjoitti:
» Yleishyödyllisen seuran ei tarvitse maksaa alv:ja mutta jos treenitilat omistaa halliyhtiö, se maksaa alv:t vuokrista ihan samoin periaattein kuin muutkin arvonlisäverovelvolliset,10% liikunnaksi/urheiluksi luokiteltuun käyttöön vuokratusta ajasta (= agility) ja 24% muuhun toimintaan vuokratusta. Taitaapa käytännössä olla nuo agilityhalleiksi rakennetut hallit halliyhtiöiden tai muiden yritysten nimissä, sillä yleishyödylliset yhdistykset eivät yleensä saa pankkilainaa kuin yksityistakauksella. Jos seura taas vuokraa eteenpäin muita kuin omistamiaan tiloja maksaa tilojen omistaja alv:tä jos vuokratulot ylittävät alv-rajan, joten yhteiskunta saa silloinkin omansa.» Sivutulojen alv-rajasta sen verran että sama raja koskee kaikkea elinkeinotoimintaa. Muutkin alat ovat selvinneet harrastustoiminnan ja ammattitoiminnan "kilpailusta", miksi ei agilitykoulutuskin sitä kestäisi. Sivutoiminen agilitykouluttaja sitä paitsi usein käyttää niitä palkkioitaan hankkimalla lisäkoulutusta itselleen, vuokraamalla treenitilaa tai muuten rahoittaa niillä omaa harrastustaan. Kun eläminen rahoitetaan muilla tuloilla suurempi osa rahoista voi kotiutua takaisin hyödyttämään lajia ja usein myös ammatikseen kouluttavia. Ammattilaisten kilpailukeino taas on pitää ammattitaito sellaisella tasolla että siitä kannattaa maksaa palkkiota jolla katetaan myös alv:n osuus.Eiköhän tässä yhteiskunnassa niitä veroja kerätä ihan tarpeeksi tehokkaasti ilman että pienimuotoiseen, ihmisten aktiivisuutta tukevaan toimintaan tarvitsee puuttua. "
Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen
1. Yleistä
Kiinteistöllä tarkoitetaan arvonlisäverotuksessa maa-aluetta, rakennusta, pysyvää rakennelmaa tai niiden osaa (AVL 28 § 1 mom). Pienin kiinteistönä pidettävä yksikkö arvonlisäverotuksessa on yleensä yhtiöjärjestyksen mukainen huoneisto.Kiinteistöön kohdistuvien oikeuksien luovuttaminen on pääsääntöisesti arvonlisäverotonta (AVL 27 § 1 mom). Myös kiinteistön vuokraaminen on näin ollen lähtökohtaisesti arvonlisäverotonta. Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ei myöskään suorita arvonlisäveroa osakkailta perityistä vastikkeista. Arvonlisäveroa ei suoriteta myöskään sähköstä, lämmöstä, vedestä tms. arvonlisäverottoman vuokran tai vastikkeen yhteydessä veloitetusta korvauksesta (AVL 27 § 2 mom). Vastaavasti kiinteistöä varten hankittujen tavaroiden ja palvelujen hintaan sisältyvää arvonlisäveroa ei voi vähentää. Vuokralaisella tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkaalla voi kuitenkin olla oikeus edellytysten täyttyessä ns. energiahyödykkeiden erityisvähennykseen (AVL 111 §).
Kiinteistön vuokraamisesta tai muusta luovuttamisesta voi kuitenkin edellytysten täyttyessä hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi (AVL 30 § 1 mom). Hakeutuja voi olla kiinteistön omistaja, keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, kiinteistöä vuokraoikeuden nojalla hallitseva tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakas. Hakeutumisen jälkeen vuokrista tai vastikkeista suoritetaan arvonlisäveroa. Kiinteistöä varten hankittujen tavaroiden ja palvelujen hintaan sisältyvä arvonlisävero on vastaavasti vähennyskelpoinen. Vuokralainen tai osakas voi puolestaan vähentää vuokraan tai vastikkeeseen sisältyvän arvonlisäveron. Kiinteistöön kohdistuvien hankintojen hintoihin sisältyvä arvonlisävero ei näin ollen muodostu kustannukseksi siltä osin kuin kiinteistöä käytetään arvonlisäverollisessa toiminnassa.
Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta on hakeuduttava erikseen arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka kiinteistön omistaja tai haltija olisi jo harjoittamastaan liiketoiminnasta arvonlisäverovelvollinen. Vastaavasti kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuneen on vielä erikseen rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi, jos hän alkaa harjoittaa kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisen lisäksi arvonlisäverollista liiketoimintaa.