Jutun lähetti Henna , Maaliskuun 26, 2013 kello: 14:31:25
Re: Puomille vauhtiaVastineena juttuun: Re: Puomille vauhtia, jonka kirjoitti: kiitoon , Maaliskuun 26, 2013 kello: 14:02:07:
Mulla oli hidasteleva bortsu, johon sain hyvät ohjeet ja osittain soveltanut niitä sitten omalle koiralle toimivaksi. Mutta tässä ne mitä mun hidastelijan kanssa auttoi (eikä siis välttämättä toimi kaikilla!!!).
1. Vauhtitreeni erikseen kuin tarkkuus / kontaktille pysähdys -treeni. Eli vauhtitreenissä ei vaadita pysähtymistä. Vain täysiä esteen läpi, vauhdista saa palkkaa. Voi hetsata puomin alussa. Tätä 2-4 viikkoa, pelkkää läpijuoksua (vaikka tulisi virheitä) ja sitten uudestaan pysäytellään. Ideana vain ja ainoastaan treenata vauhtia.
Samaan aikaan vahvistin "sivusta hypytyksellä" oikeaa paikkaa.2. Palkka valmiina alastulon kohdalla, viedään yhdessä koiran kanssa. Koiraa niskasta kiinni ja palkkaa hakataan maahan sanoa kiihdyttävästi ko. käskysanaa "alas". Viedään koira niskasta puomi alkuun (ei vapaana!!!) ja hoetaan käskyä kiihdyttävästi "alas-missä alas-alas-missä alas...". Puomin alussa kiihdyttävästi ryntäistä kiinni ja yyksiii-kaaaksiii-"kiipee". Yksi-kaksi-startti pitää koiralle opettaa, se ei sitä ekalla kerralla kauheesti kiihdytä. Kiipee käskyllä koira heitetään ryntäistä taaksepäin ja itse lähdetään juoksemaan eteen. Koiran ei tässäkään tarvi pysähtyä alastulolle.
3. Kohta kakkosen hetsauslähtöjä etupalkalla, niin että koira joutuu pysähtymään puoleksi sekunniksi ja vapautus. Etupalkalle toinen vahtimaan ettei koira saa enää läpijuoksusta palkkaa, mutta ohjaaja ei puutu väärään suoritukseen. Väärän suorituksen kohdalla uudestaan "sivuhypytys" kontaktille ja vapautus -> palkka -> alusta uudelleen. Voi myös tehdä yksin niin että heittää palkan. Tällöin voi myös juosta edes takas puomia ja palkata esim putkella.
4. Kun vauhti on saatu kuntoon, aletaan tasapainottelemaan vauhdin ja maltin välillä. Eli jos hidastelee, taas muutama hetsaus ja nopea vapautus kontaktilta. Jos tulee lujaa niin kontaltilla vaaditaan enemmän odotusta. Vaihtelevan kestoisia odotuksia, vaihtelevalla palkalla. Koira ei koskaan tiedä, saako se juosta melkein läpi vai pitääkö pysähtyä -> kannattaa juosta aina täysillä.
P.S. Jos olet ihan varma että koira tietää mitä sen pitää tehdä eli juosta täysiä ja pysähtyä -> voi läpi juoksuista huomauttaa koiralle kolmos-nelos-kohdassa. Jos epäilet ettei se ole ihan varma mitä tehdä tai "suuttuu" huomauttelusta, ei kannata huomauttaa väärästä tekemisestä.