Jutun lähetti kaikille koulutus ei ole työtä , Kesäkuun 26, 2013 kello: 10:22:32
Re: Kouluttajien hinnat - kyssäriä viisaammilleVastineena juttuun: Re: Kouluttajien hinnat - kyssäriä viisaammille, jonka kirjoitti: Minna ja Suvianne , Kesäkuun 26, 2013 kello: 09:27:47:
Minna ja Suvianne kirjoitti:
» Mun pitäisi kyllä tietää alvit, kun olen yrittäjä itsekin - ja selkeästi en muista edes sitä...
» Kyllä pääkaupunkiseudulla saa halvemmalla koulutusta. Joskus sentakia, että siitä ei makseta mitään veroja eli on pimeänä tehtyää työtä. Osa taas tekee oman toimen ohella harrastuspohjalta ja ei ole niin nuukaa elääkö sillä (vaikka tehtäisiinkin toiminimellä). Ja osa varmaan laskuttaa aluksi vähän ja huomaa jossain vaiheessa, ettei se vähä riitä.
» Mun kokemuksen mukaan hyvää saa sekä vähän edullisemmin että kalliilla ja valitettavasti myös huonoa saa sillä kalliilla hinnalla.Elinkeinotoiminnasta verot pitää tietenkin maksaa. Kaikki koulutus ei kuitenkaan ole ansiotyötä, on niitäkin jotka kouluttavat oman päivätyön lisäksi. Silloin korvauksetkaan eivät voi olla kohtuuttomia vaan kulukorvaus-tyyppisiä. Seuroissa peruskoulutus tehdään talkootyönä, harrastajien maksamat maksut menevät treenipaikkojen rakennukseen ja ylläpitoon. Toivottavasti tässä pysytään selkeillä linjoilla. Jos harrastuspohjalta kouluttavat laskuttavat suuria palkkioita maksamatta niistä veroja koko sektori saa helposti verottajan varpailleen ja sitten aletaankin tarkkailla suurennuslasilla miten sitä talkootyötä voidaan harjoittaa.
Työkseen kouluttavan ammattitaito kehittyy eri tahtiin kuin harrastelijan.Harrastaja toimii muun elämän ehdoilla, harrastaa voi vain kun siihen jää työstä vapaata aikaa. Koulutuksen tasoon vaikuttaa tietenkin muutkin tekijät kuin kokopäiväinen asian parissa työskentely, mutta mitä pidemmälle laji kehittyy sen vaikeampaa on pitää taitonsa harrastuspohjalta samalla tasolla kuin työkseen kouluttavalla. Hyviä kouluttajia on sekä ammattilaisissa että harrastajissa, mutta tämä noin yleisenä huomiona. Koulutuksen tason arviointia vaikeuttaa se että toistaiseksi tasomittaukseen ei ole kovin selkeitä mittareita. Kisatulokset ovat ehkä selkeimpiä, mutta niistäkin saa taustatiedoksi usein vain kouluttajan oman menestyksen, ei koulutettavien. Eli aika pitkälti sitä tasoa arvioidaan ns. mutulla, ja silloinhan aika suuri tekijä on se miten koulutus vastaa arvioijan yksilöllisiin tarpeisiin. Porukkatarpeisiin, siis esim. seuran järjestämään koulutukseen valitsisin kouluttajan hyvin eri kriteereillä kuin itse osallistun koulutuksiin. Siksipä minusta on hyvä määritellä ensin mihin tarpeeseen kouluttajaa etsii, silloin todennäköisimmin löytyy se sopivin vaihtoehto.