Jutun lähetti tikrulii , Kesäkuun 28, 2013 kello: 23:40:16
Re: Kouluttajien hinnat - kyssäriä viisaammilleVastineena juttuun: Re: Kouluttajien hinnat - kyssäriä viisaammille, jonka kirjoitti: tuntitaksat rules , Kesäkuun 25, 2013 kello: 22:47:04:
Todella monessa asiantuntijatehtävässä saa 70-100/h Menepä ostamaan vaikka 1h työnohjausta, lauluopetusta, psykoterapiaa, valokuvausta, psyykkistä valmennusta, arkkitehdin konsultaatiota tai lakineuvontaa. Noista kaikista olen itse maksanut suunnilleen tuon verran ainakin.
Yrittäjän tekemiä iltaisin pidettäviä tai keikkaluonteisia työtunteja ei voi hinnan suhteen verrata toisen palkollisena olevan työntekijän tuntipalkkoihin. Kuten ei voi myöskään monella alalla olevia urakkapalkkoja verrata tuntipalkkoihin suoraan, koska joidenkin töiden 8h työpäivien tekeminen on käytännössä mahdotonta joko työn kuormittavuuden tai kysynnän vähäisyyden vuoksi.
Yrittäjän on pystyttävä laskuttamaan tehtyjen koulutustuntien lisäksi ne kaikki työtunnit, joista ei suoranaisesti tule laskutettavaa esim. suunnitteluun sekä yrityksen pyörittämiseen käytetty aika, johon sisältyy myös itsensä kouluttamiseen ja ammatillisen osaamisen ylläpitoon käytetty aika. Jos yrittäjä on joutunut investoimaan halliin, sen kulut (vuokra tai laina) maksetaan myös niiltä tunneilta jolloin tila seisoo tyhjillään. Jos halli on lämmittämätön, tulee tyhjäkäyntiä kovan pakkasen päivistä jne. Ja aina ei ole käyttöprosentti tiloilla tosiaankaan 100%, primetimea on vain muutama tunti illassa. Tämä näkyy hinnoissa ainakin pääkaupunkiseudun ulkopuolella, jossa harrastajapohja on pienempi.
Täällä luetelluista kouluttajista osa ei tee agilityä työkseen tai päätyökseen, jolloin hintakin voi olla huomattavasti muita halvempi. Matalaa hintaa voi käyttää myös markkinointikeinona riittävän asiakaspohjan ja maineen kartuttamiseen. Kauas matkustaminen saattaa lisätä tuloja näennäisesti matkakulujen muodossa, mutta kun laskee myös matkaan käytetyn ajan osaksi työpäivää mahdollisine ylityötunteineen, ei palkka olekaan enää kummoinen. Jonkun vuoden jatkuvaa matkustamista jaksaa varmaan, mutta raskaaksi se käy. Työolosuhteet eivät ole kadehdittavat kylmissä pölyisissä halleissa tai taivasalla, joka paikassa ei ole lämpimiä luxushalleja. On ihan eri asia treenata muutama tunti pakkasessa kuin seisoa kouluttamassa pitkä päivä. Harva seurakaan saa koulutusohjaajiaan ottamaan useampaa perättäistä tuntia koulutettavaksi pakkasilla.
Se onko varaa siihen tai tähän riippuu useimmiten asian arvostuksesta. Olen treenannut "kalliin" kouluttajan viikkotunneilla säännöllisesti kun totesin kaipaavani osaavaa koulutusta jota en seurastani säännöllisesti saa, kun en ole oikean ihmisen kaveri. Yhdellä kilpailureissulla palaa bensaan, starttimaksuihin ja syömisiin helposti kuukauden "kalliiden" treenien hinta ja tuomisena aina vaan niitä hyllyjä.
Jos haluan valmennusta, maksan valmennuksesta. Kurssi tai viikkokoulutus ei valmennussuhteen kriteerejä täytä, jollei ole kyse enemmänkin ryhmävalmennuksesta. Valmennussuhde vaatii ohjaajaltakin aika paljon: raportointia kilpailuista ja treeneistä, itsenäistä treenailua, kuntoharjoittelua itselle ja koiralle ja sitoutumista tavoitteisiin.
En oleta ryhmäkoulutuksissa ja satunnaisilla yksäreillä saavani valmennusta. Muistahan kertoa yrittäjälle että haluat ostaa nimenomaa valmennusta koulutuksen lisäksi ja olet valmis maksamaan siitä myös. Monella nykyisellä ammattiyrittäjällä on kykyä valmentaa, mutta kouluttaminen tuo elannon. Valmentaja voi myös valita valmennettavansa, koska käytössä olevat resurssit ovat rajalliset. Poissaolojaan ja laiskuuttaan selittelevä ohjaaja, joka tietenkin haluaa kaiken ilmaiseksi, on tuskin toivevalmennettava, jos valitsemaan joutuu. Valmennuksessa on kyse luottamuksellisesta suhteesta.Toivottavasti kateus ei vie pohjaa kunnioitettavalta ja rohkealta yrittäjyydeltä agilityn parissa ja saamme nauttia jatkossakin taitavista kouluttajista ja valmentajista. Seuroilla on kaikki mahdollisuudet halutessaan kilpailla kaupallisuutta vastaan, jos talkoohenkeä löytyy. Se ei vaikuta valitettavasti kovin helpolta, kun edes osaavia koulutusohjaajia ei aina ole liiemmin tarjolla.
Pitäisikö seurojen hintakilpailun nimissä palkata kuukausipalkkainen ammattivalmentaja omaan halliinsa? Kun olisi tarpeeksi tunteja ja harrastajapohjaa ja seura kantaisi vastuun tilojen kuluista ja paperitöistä työnantajana, olisi valmennustunninkin hinta kohtuullinen ja koko seuran jäsenistö saisi korkeatasoista ammattikoulutusta.
tuntitaksat rules kirjoitti:
» On kyllä tuntitaksat oikeasti aika kovat kouluttajilla. Missä normaaliduunissa saa 70 / 100 euroa tunnilta? Tai päiväpalkka on tonnin luokkaa?
» Mielestäni ihan relevantti kysymys Sannalta. Ja näyttäisi vähän siltä, että taitaisi koulutusbisnes kaivata vähän tervehenkistä kilpailua. Minäkin mielelläni pyytäisin kouluttajia vetämään treenejä seuraani, mutta ei tavisharrastajalla ole oikein tuollaisiin summiin varaa.