Jutun lähetti ITe , Syyskuun 18, 2013 kello: 14:13:04
Re: TuomarikolleegioVastineena juttuun: Re: Tuomarikolleegio, jonka kirjoitti: vanha , Syyskuun 16, 2013 kello: 14:00:44:
Kolleegiosta vielä sen verran, että ainakin aiemmin vanhakin tuomari saattoi joutua tai päästä kolleegion arvioitavaksi, jos hän ei ollut ehtinyt osallistua tuomaripäivien koulutuksiin ja tavallaan suoritti näytön siitä, että oli kuitenkin siellä sovitut tai opitut asiat omaksunut. Tämän kolleegion järjestäminen oli aina poissaolleen tuomarin omalla vastuulla. Nykyistä käytäntöä en tunne.
Itse toivoisin näkeväni tuomareiden järjestävän keskenään useammin kolleegioita myös toistensa kouluttamiseksi. Tuomaripäivillä he ovat ainakin joskus harjoituskilpailuissa näin toimineet ja ainakin joidenkin mielestä saaneet kullanarvoista palautetta kolleegoiltaan. Tämän itsensä kehittämisen mallin soisin yleistyvän, sillä kaikissa tekemisissämme meillä on tapana juurtua rutiineihin ja toinen samat tiedot omaava on yksi parhaista palautteen antajista. Monissa muissa lajeissa "tuomaritarkkailu" on arkipäivää jopa siinä määrin, että vaikkapa jääkiekossa joka ainoassa liiga tai mestistason ottelussa on tuomaritarkkailija. Kun itse toimin aikoinaan jääkiekkotuomarina alemmissa sarjoissa, jouduin helpostikin kuitenkin kymmenien tarkkailijoiden arvioitavaksi joka ikinen vuosi. Kaikesta tuosta kolleegoilta saadusta palautteesta ei ole ollut muuta kuin hyötyä ja iloa, vaikka se joskus kirpaisikin. Jääkiekossa tarkkailua varten oli olemassa jopa aivan oma lomake, jonka yhden kappaleen sai aina itse ja tuomarointitasosta riippuen versiot menivät myös omaan tuomarikerhoon ja liiton tuomarikouluttajalle tai liigan vastaavalle.
Yhtäkaikki, pointti oli, että kolleegio voi olla arviointitilaisuus, mutta myös mitä suurimmassa määrin koulutus ja itsensä kehittämisen tilaisuus. Tuskin kenellekään on haitaksi saada hyvää ja asiallista palautetta kolleegoilta. Joskus sitä toivoo annettavaksi rakentavassa hengessä myös täällä netissä.