Jutun lähetti gööttifani , Marraskuun 24, 2013 kello: 20:36:54
Re: Ykkösille lähes aina vain 2 starttia?Vastineena juttuun: Re: Ykkösille lähes aina vain 2 starttia?, jonka kirjoitti: Oho , Marraskuun 20, 2013 kello: 10:54:14:
Oho kirjoitti:
» riippuu... kirjoitti:
» » kokemusta kirjoitti:
» » » No minusta kyllä ykkösluokkalaisten kannattaa mennä se hyppyratakin,
» » » ei ole pahitteeksi että saa sitä kisakokemusta.
» » » Ja kun muutenkin ei pitäisi mennä kisoihin vain sertin (/luvan) kiilto silmissä vaan harjoittelemaan yhteistyötä koiran kanssa ja pitämään hauskaa.» » harjoituksen vuoksi sen hypärin vois mennä mutta omasta mielestä en halua hyppyyttää koiraa liikaa. jos se osaa asiat niin miksi turhaa käydä kisaamassa joku kisa jolla ei ole tuloksellista merkitystä? jos ainoa asia mitä tarvitaan on se LUVA niin miksi käydä hypärillä jos se nolla sieltä jo on? koiralla on luiteskin aina riski satuttaa itseään ja mielummin sit ottaa sen riskin radalla jolla se nollatulos toisi nousun seuraavaan luokkaan... ja muutenkin kisaaminen ja treenaaminen rasittaa koiraa, ei ne iän ajan kestä hyppäämistä. joten turhat pois. omalla kolmosen koiralla kisaan vain sen verran että saan arvokisatulokset kasaan ja sit pillit pussiin ja vaan joku startti että pysyy kisakokemus ajan tasalla. ja sit vaan arvokisoihin. turhaan sitä joka pippaloissa käy... kestää koira pitempään.
» Jos pitäisin agilityä niin riskialttiina lajina, että en uskaltaisia "turhia" kisasuorituksia tehdä, en harrastaisi sitä lainkaan tai pelkästään aktivointiharkkatasolla.
» Yleensä kisatasolla treenaus on koiralle rasittavampaa kuin kisastartit. Aloittelevalle koiralle tietenkin vieraalla kisaradalla riskiä lisää vieras alusta, "oudon näköiset" esteet ja ohjaajan jännitys mutta silloinkin riski on vähintään yhtä suuri agiradalla kuin hyppärillä. Jos hyppärin suurempi vauhti aiheutta ongelmia, ei ole mitään syytä pyrkiä vaihtamaan luokkaa, sillä vaihto korkeampaan luokkaan lisää loukkantumisriskiä: radat vaikeutuvat, hyppykorkeus kasvaa ja vauhdin tarve on entistä suurempi. Onkin hyvä jos luokkaa vaihdetaan vasta sitten kun koira on siihen valmis.
» On myös kyseenalaista onko koiralle tervellisempää käydä satunnaisesti revittämässä huippuvauhdilla muutama startti peräkkäin ja pitää sitten pitkiä totaalitaukoja vai pitää koiralla kuntoa yllä säännöllisellä harjoittelulla ja rytmittää tauot tarpeen eikä saavutusten perusteella.
No, itse kisoja paljon kolunneena ja koetoimitsijanakin olleena olen törmännyt enemmän loukkaantumisia kisoissa kuin treeneissä. kisoissa pyritään nopeaan suoritukseen ja saatetaan vetää mutkat suoriksi ja ei esim. anneta koiralle suoraa linjaa esteelle vaan viedään vinossa. ja koira voi livetä A:ta, puomilta tai törmätä renkaaseen. olin koetoimitsina kisoissa joissa kolmosissa kymmenkunta koiraa tormäsi renkaaseen päivän aikana. ohjaajat eivät antaneet koiralle suoraa linjaa vaan veivät suoraan jolloin rengas hypättiin vinossa. ja pari koiraa meni pahannäköisesti nurin. ohjaajilla oli mahdollisuus suoraan lähestymiseen mutta se olisi vaatinut toisenlaista linjausta. kysyin tuomarilta muutetaanko rengasta mutta hän sanoi että ohjaajan velvollisuus viedä koira oikein. kyllä kotonakin treenataa vauhdilla mutta harvemmin otetaan kauheita riskejä vaan pysirään oikeaan suoritukseen, ja esim. pysäytellään kontakteille. kisoissa sitten annetaan mennä ja ehkä itsekin kiirehditään jolloin ohjausvirheiden seurauksena voi sattua vahinko. mä kyllä oman vahan kolmsen koiran kaa pidin taukoa kisoista kun arvokisatulokset oli kasassa. ja nuorimman kanssa en kakkosissa käynyt hyppyradoilla kun sieltä oli nolla tullut. että tavallaan komppaan tota edellistä kirjoittajaa siinä että kisoissa koiran vahingoittuminen on riski... kun nekin käy kisoissa kuumempana jolloin eivät ehkä ole yhtä ohjattavissa ja menevät kovempaa kuin treeneissä joissa kuitenkin on vähemmän koiraa kiihdyttäviä asioita...