Jutun lähetti Mikä on terveellistä , Marraskuun 26, 2013 kello: 23:27:39
Re: Ykkösille lähes aina vain 2 starttia?Vastineena juttuun: Re: Ykkösille lähes aina vain 2 starttia?, jonka kirjoitti: Oho , Marraskuun 20, 2013 kello: 10:54:14:
Mikä tahansa yliannosteltuna on vaaraksi terveydelle. Jos ihminen vain lepää ja lähtee kylmiltään juoksemaan 100 metriä täysillä tai vaikkapa maratonin hidastakin vauhtia voivat paikat mennä rikki tai henki lähteä. Sopiva annostelu liikuntaa takaa, että nämäkin lajit on mahdollista tehdä turvallisesti. Siksi tuntuu joskus jotenkin kummalliselta ajatus, että jos koiraa pitää mahdollisimman liikkumattomana se muka pysyisi paremmin terveenä ja kunnossa. Itse en liikkumattomuuteen usko. Jos ihmisille suositellaan vähintään kolmea kertaa viikossa hikiliikuntaa, jotta kunto pysyisi edes samana ja vähintään neljää kertaa, jotta kunto kohenisi, niin ainakin minun on vaikea uskoa, että liikkumattomuus olisi koirallekaan hyväksi. Minusta koiran pitää päästä kolme kertaa päivässä ulos vähintään 50 - 90 minuuttia kerta ja mieluiten juoksemaan vapaana ja leikkimään kavereiden kanssa ainakin kaksi kertaa päivässä. Silloin saa juosta pallon perässä ja leikkiä ja painia niin, että henki ainakin jossain määrin salpautuu. Lisäksi koira voi mielestäni harjoitella agilitya 2 kertaa viikossa ja käydä viikonloppuna kisoissa. Kisaaminen vaikkapa kahtena viikonloppuna kuussa ei ole haitaksi. Yhdet epikset kuukauteen myös mahtuu. Vähintään kerran vuodessa on syytä pitää kuukauden totaalinen agilitytauko ja vähintään toinen hieman kevyempi agilitykuukausi.
Monet koirat on jalostettu työkäyttöön. Niiden pää ei välttämättä edes kestä sitä, että niitä pidetään kotona paketissa. Työskentely agilityn tai jonkun muun lajin parissa on noille koirille parasta mahdollista elämää. Yleensä niiden voimat ja kestävyys eivät lopu kesken ennen kuin ohjaaja hyytyy. Tietysti koiran lihashuolto tulee olla kunnossa. Vähintään joka toinen kuukausi on syytä käydä hierojalla, mutta mieluiten kerran kuussa. Myös ravinto täytyy olla mietitty loppuun asti.
En usko siis pumpulissa kasvattamiseen. Kysymys on ennen kaikkea viitseliäisyydestä. Kuinka paljon ohjaaja on valmis tekemään koiran eteen työtä ennen ja jälkeen agilitykisojen. Koiran kunto ja kestävyys luodaan ihan muualla kuin kilparadalla. Eihän se ihminenkään lähtisi sinne juoksukisoihin treenaamatta. En usko, että koiran lihassolut käyttäytyvät kovinkaan paljon ihmissoluista poikkeavasti ainakaan periaatteessa. Vasta jos joku pystyy todistamaan tuon perusolettamuksen täysin vääräksi olen valmis ymmärtämään vähäisen liikuttamisen ajatuksen. Päinvastaisia todisteita odotellessani uskon runsaaseen liikkumiseen.