Jutun lähetti miettikää vähän , Lokakuun 19, 2010 kello: 10:44:03
Re: Yrittäjän moraaliVastineena juttuun: Re: Yrittäjän moraali, jonka kirjoitti: kisaaja , Lokakuun 18, 2010 kello: 22:13:18:
Tähän tapaukseen liittymätöntä mietintää. Onko pentutreenaus yleistymässä?
Miksi ihmeessä 6 kk ikäisen täysin keskeneräisen koiran pitäisi mennä edes niitä 12 esteen ratoja? Miksi? Koirahan on täysi pentu vielä! Eikö se tosiaan vanhempana ehdi vuosia käydä treeneissä ja kisoissa? En ymmärrä nykysuuntausta.Tutustukaa koiran anatomiaan kun se on vielä kasvuvaihdeessa, varsinkin hitaammin kasvavien maxikoirien. Koiralla on esimerkiksi useita avoimia luurajoja jotka sulkeutuvat vasta kun kasvu loppuu, eli käytännössä irtonaisia luunosia esim polvessa. Ei tarvitse suurta kolautusta vaikka huonolla pennun tekniikalla hypättynä esteeseen kun pala siirtyy väärään paikkaan. Kaikki ligamentit, nivelsiteet ovat joustavat, jotta kasvu on mahdollista. Ne eivät kiinnity vielä oikeisiin paikkoihin, koska kasvu on kesken. Kroppa ei toimi samalla tavalla kuin akuisena, liike ei ole samanlaista, se ei ole teknisesti mahdollista. Oikeastikko näitä rasitetaan hyppyyttämällä ja käännyttämällä tiukasti? Lihasrepeämä tulee usein ylä tai alapäästä, näiden kiinnitysalueita jotka ovat pennuilla heikot koska sen keho keskittyy van kasvuun! Luut kiinnityskohdissa kasvavat vielä!
Koiran lihassäikeiden venyvyys ja supistuskykyä kasvatetaan treenaamalla. Pennulla keho keskittyy kasvuun, ei lihassyiden ja solujen koon ja toimintakyvyn kasvatukseen! Jos kasvavat lihakset rasitetaan äärimmilleen niin ei ihme että tulee repeämiä, lihakset eivät vaan voi toimia samalla tavalla kuin aikuisella koiralla.
Treenaamalla keskenkasvuista altistaa koiran muille ongelmille tulevaisuudessa kun täysin keskeneräinen keho joutuu venymään ja vanumaan tarpeettomasti tälläisissä treeneissä. Ei tarvitse miettiä miksi aikuisena fyssari kertoo koiran lantion kääntyvän aina vinoon tai koira on muuten toispuoleinen, rasituksen alla kasvanut keho ei ole priima. Vaikka mitään näkyviä vammoja ei syntyisi niin kyllä siitä jälki jää.
Metsässä koira juoksee omaehtoisesti vauhtia ja käännöksiä säädellen. Siellä myös rakennetaan pohja koordinaatiolle ja ketteryydelle. Agitreeneissä tulee toistoja paljon, samoja liikkeitä, samanlaista rasitusta samoille ruumiinosille. Sitä ei metsässä tapahdu, kun mietitään lihasten toimintaa. Antakaa hyvät ihmiset koirien kropan ensin päästä kasvamaan mahdollisimman vahvaksi. Antakaa pennun olla pentu!
Ja ei, en ole kateellinen mistään kenellekkään.