Jutun lähetti dancer , Maaliskuun 12, 2011 kello: 12:37:12
Re: Ketteryys - dvdVastineena juttuun: Re: Ketteryys - dvd, jonka kirjoitti: jkl , Maaliskuun 12, 2011 kello: 02:42:55:
jkl kirjoitti:
» voikkari kirjoitti:
» » Janita kirjoitti:» » » Janita Leinonen on kuulunut telinevoimistelun olympiavalmennettaviin ja voittanut 8-ottelun Suomenmestaruuden. Voimistelutausta on antanut hänelle laajan tietotaidon erilaisista kehonhallintaharjoituksista. Janita on kehittänyt erityisesti agilityharrastajille suunnattuja ketteryyskursseja, joilla hän kouluttaa ohjaajia parantamaan liikkumistaan.
» » Hienoa! Itse olen ollut siinä käsityksessä, että Suomesta ei noin 40 vuoteen ole kukaan (mies) osallistunut olympialaisiin telinevoimistelussa, eikä ne ole olleet edes tavoitteena... Kaukana kärjestä ollaan. Naisia ei ole tainnut ko. lajissa koskaan ollaan Suomesta?
» » Siitä samaa mieltä, että telinevoimistelu on ehdottomasti paras laji hankkia kropanhallinta :)
» Ok, Janita on itsensä hyvin ”agiliikunnallisesti” hallitseva henkilö, muttei suinkaan esitellyllä harrastustaustallaan ns. lähtökohdiltaan optimaalinen ”agihuippu-urheilija”. Taustalla lienee myös jotain muuta ja jos ei ole niin onkohan tässä se syy, miksei sitä lopullista ”lottovoittoa” ole kumminkaan tullut.
» Hyvää telinevoimistelussa on, että voimistelijat opetetaan juoksemaan ja tuottamaan liikevoima kädet alhaalla. Tosin tämä perustuu lajin vaatimaan voimantuottoon, joka ei ole sama, kuin agissa. Huonoa on, että voimistelijat eivät osaa juosta ja muuttaa vertikaalisesti liikkeensä suuntaa. Yläkehonhallinta on toki agilityä tukevaa.
» Agility tarvitsee hyvää jalkalihashallintaa ja -voimaa, jota telinevoimistelu ei todellakaan kehitä siinä määrin, kuin esim. tanssi- ja palloilulajit.
» Toisaalta telinevoimistelussa ei jalkojen anaerobisen energiantuoton ja kestävyyden kanssa ole juuri mitään tukevaa toimintaa agilityyn.
» Kuitenkin, kaikki liikuntahistoria on liikunnasta riippumatta kuitenkin se, joka aina edesauttaa yksilöä paremmaksi ja oppivaisemmaksi lajissaan.
Jeps, osa tottakin. Mutta naisten telinevoimistelussa (puomi, permanto) kyllä alakropankin hallinta on isossa osassa. Tanssiin verrattuna (joka mielestäni korostaa suhteessa enemmän alakroppaa; siis baletti, nykytanssi - ei mitkään lavatanssit) yläkropan voima on kyllä eri luokkaa.
Ja kyllä naisia on ollut Olympialaisissa - mm. vuonna 1952 joukkuekilpailussa. Kovin hyvää menestystä ei kuitenkaan ole tullut, ja sijoitukset yksilökisoissa silloisessa 8-ottelussa ja telinekohtaisesti ovat olleet lähempänä sataa kuin ykköstä.
Telinevoimistelussa naisten puolella on pieni koko optimaalista ja huippuvuodet ovatkin yleesnä alle 20-vuotiaana. Miehillä tilanne on hiukan eri. Mutta eipä nykyään taida olla kisaajia, jotka olisivat olympiatasolla päälle 40-vuotiaina ja ylipäätänsä harjoittelisivat ulkona, kuten Savolaisen aikoina.
Agilityn tulisi ottaa oppia muista lajeista ja esimerkiksi liiton tulisi hyödyntää eri lajien osaajia, jotka nyt harjoittelevat agilitya. Ilmeisesti tämän DVD:n tehneissä löytyy pari, lisäksi "huipulla" on (ex-)jalka-, -kori, ja -pesäpallisteja sekä muutama salibandisti ainakin...