Jutun lähetti Sampo , Elokuun 31, 2011 kello: 19:49:40
Re: Keinun rakenneVastineena juttuun: Re: Tuomarikoulutuksesta, jonka kirjoitti: Jari Lukkarinen , Elokuun 29, 2011 kello: 09:23:33:
Monessa viestissä on puhuttu kuinka keinun ns. takapomppu saataisiin eliminoitua ja mielestäni tässä ollaan oikeilla jäljillä, joskin vaatimukset ovat melko haastavia toteuttaa. Tämä viesti ei siis ole suora vastaus Jarin edelliseen viestiin, vaan yleisesti keskusteluun keinun rakenteesta.
Eli tämän "takapompun" aiheuttaa keinun nousevan pään äkillinen pysähtyminen kun laskeva osa osuu maahan. Nousevaan päähän on varastoitunut liike-energiaa, ja näin ollen keinun lappeen joustaessa nouseva pää "nousee edelleen" eli keinu taipuu karrikoidusti U:n malliseksi. Näin keinun lauta on muuttunut jouseksi ja tuon U:n palautuessa takaisin päin, liike nostaa ja maahan osuneen pään ilmaan. Laskevan pään liike-enegiahan purkautuu maahan, johon keinun pää osuu.
Pomppu ei siis aiheudu pelkästään siitä, että alastulopää kimpoaisi maasta takaisin (tai jollakin kumimatolla näinkin voi käydä). Tämän voi halutessaan testata vaikka siten, että ottaa puomin osan, laittaa toisen pään pöydän päälle ja pyytää kaveria pitämään tätä tiukasti paikoillaan (eli toimimaan "akselina") sitten pudottaa toisen pään samalta korkeudelta maahan. Eipä juuri pomppaa. Tärähtää/paukahtaa kyllä.
Iskunvaimentimet auttavat kyllä alastulopään tärähdykseen, mutta eivät kokonaan poista tätä keinun jousiefektiä. Koiran kannalta nuo iskunvaimentimet ovat kyllä mukavammat. Ainakin itse hyppäisin tuolilta maahan mieluummin lenkkarit kuin puukengät jalassa...
Lappeen jäykistäminen auttaa jousiefektiin, mutta optimaalinen rakenne tulisi miettiä tarkasti. Ensinnäkin joustoa tapahtuu aina. Täysin olemattomaksi sitä ei saada. Periaatteessa mitä vähemmän haluamme joustoa, sitä raskaammaksi rakenne muuttuu. Kuten alussa sanoin keinuun nousevaan päähän varastoituu liike-energiaa ja massa on yksi liike-energian tekijöistä. Enemmän liikkuvaa massaa = enemmän liike-energiaa. Lisäksi lieveilmiönä tulee hitausmomentti, joka aiheuttaa sen että pikku chihu saa odotella keinun laskeutumista monta sekuntia kauemmin kuin raskaammat kaverinsa. Hitausmomentin ja liike-energian näkökulmasta keinun lappeen rakenne tulisi olla sellainen, että keinun päissä on mahdollisimman vähän massaa. Keskellä akselin lähellä tällä ei enää olekaan niin merkitystä. Näin ollen keinun rakenteen tulisi olla päistä ohut ja keskeltä paksu, vähän kuin loiva V-kirjain. (aksen ollessa edelleen lähellä keinun pintaa) Rakenteellisestikin ajatellen tämä olisi edullisin tapa saada kestävin mahdollinen rakenne kevyimmällä mahdollisimmalla tavalla. Jos ette usko minua, niin uskokaa sillanrakentajia (maahan tulettu kohta paksu, ohentuen päihin):
http://www.hitoy.fi/hitoy/images/stories/silta/IMG_0930%20(Custom).JPGKoska kumpikaan, ei pelkkä rakenne eikä iskunvaimentimet, poista kokonaan pomppua, olisi täydellisessä keinussa vielä liikkeen estin kummasskin päässä. Laskevassa päässä se on maa, johon keinu osuu ja nousevassa päässä se voisi olla esim. keinun jalustasta tuleva köysi nousevaan päähän. Tällöin tuo liike-energia johdettaisiin suoraan jalustaan, joka tulisin silloin tukea/painottaa varsin tukevasti. Toki tuo köysihomma pitäisi suunnitella hyvinkin tarkasti, ettei se tuottaisi uusia vaaratilanteita. Eli ihan suoraan en lähtisi solmimaan köysiä olemassa oleviin keinuhin :)
Siinä miun kaksisenttinen, joskin hieman pitkänä versiona
-sampo