Jutun lähetti Molemmat säännöt soveltuvat , Syyskuun 30, 2013 kello: 15:07:11
Re: Kontaktit ja tuomarin näköVastineena juttuun: Re: Kontaktit ja tuomarin näkö, jonka kirjoitti: marssijärjestys , Syyskuun 30, 2013 kello: 14:32:51:
marssijärjestys kirjoitti:
» Sääntöjen sanamuoto kirjoitti:
» » Väärin kirjoitti:
» » » Väärin, väärin ja väärin. Puurot ja velit meni nyt sekaisin pahasti!» » » Keinun sääntö ja guidelines ovat täysin selkeät ja yksiselitteiset. Tuomareiden ohjeistus on FCI-maissa sama kuin suomessa.
» » » Koiran tassun on otava keinulla, kunnes keinulauta koskettaa maata!» » Näin keinu tulisi mielestäni arvostella ja tämä on säännön tarkoitus.
» » Jos kuitenkin katsotaan Suomen agilitysäännöstön sanamuotoa, niin tulkinta, että koira ei ole saanut laskeutua ennenkuin keinu on osunut maahan on perusteltavissa, jollei joku osoita Suomen säännöistä kohtaa, jossa todettaisiin toisin.
» » Keinun arvostelu sääntöjen (B1 - Agilitytuomarin ohje) mukaan:
» » "SUORITUS:
» » [...] Keinun laskevan pään tulee koskettaa maahahn, ennen kuin koira poistuu keinulta."» » "ESTEKOHTAINEN ARVOSTELU JA VIRHEET
» » [...]
» » Ratavirhe
» » [...]
» » Koira poistuu esteeltä ennen keinulaudan laskevan pään alustaan osumista"» » Näihin kohtiin kun sovelletaan aiempana ohjeesta löytyvää määritelmää:
» » "KILPAILUSUORITUKSEN ARVOSTELU
» » [...]» » 6. VIRHEET
» » [...]» » Koiran katsotaan poistuneen kontaktiesteeltä sekä avo- ja umpitunnelista, kun se on koskettanut maahan kaikilla neljällä tassullaan."
» » Koska keinu on ohjeen kohdassa 5 määritelty kontaktiesteeksi, ohjeen perusteella päädytään siihen, että koiran katsoaan poistuneet keinulta (ja tehneen virheen, jos tämä tapahtuu ennen laskevan pään osumista maahan) vasta silloin, kun koira on koskettanut maahan kaikilla neljällä tassullaan. Edellä mainitut sääntökohdat ovat ennallaan myös uusissa 1.1.2014 voimaan tulevissa säännöissä.
[...]
» Juuri näin, paitsi...
» Kilpailusuorituksen arvostelun ohittaa estekohtainen arvostelu. Näinhän on kaikkialla, että jos jostain osiosta on tarkennus, se menee ohi yleisemmällä satolla olevan säännön. eli keinu-osan sääntö on ensisijainen, koska se on olemassa. Puomilla esim. ei vastaavaa ole, joten tuo yleisempi on siellä voimassa.Mutta koska estekohtaisessa arvostelussa ei ole määritetty, milloin koira poistuu esteeltä vaan säännössä puhutaan ainoastaan siitä, että koira poistuu esteeltä, joudutaan apua hakemaan yleisemmästä säännöstä, jossa todetaan, että koiran katsotaan poistuneen esteeltä kun se on koskettanut maahan kaikilla neljällä tassullaan.
Sekä A-esteen että puomin osalta estekohtaisessa arvostelussa viitataan myös esteeltä poistumiseen ("KIELTÄYTYMINEN [...] koira poistuu esteeltä, ennen kuin se on kokonaan ylittänyt huipun" ja "KIELTÄYTYMINEN [...] koira poistuu esteeltä, ennen kuin se on kokonaan laskevalla osuudella"). Keinun säännöissä ei miltään osin todeta, että samaa esteeltä poistumisen määritelmää ei tulisi soveltaa keinulta poistumiseen. Nähdäkseni ainoa kohta säännöstössä, jossa keinulta poistumisen on todettu tarkoittavan hetkeä, jolloin koiran tassut irtoavat keinusta on FCI:n Judging Guidelines.