Jutun lähetti ITe , Marraskuun 16, 2011 kello: 02:11:20
Re: Koirat ja ohjaajat erikseen!?Vastineena juttuun: Re: Koirat ja ohjaajat erikseen!?, jonka kirjoitti: Ihan tosi , Marraskuun 16, 2011 kello: 00:06:25:
Ihan tosi kirjoitti:
» ITe kirjoitti:
» » Ymmärrän kirjoittajan näkökannan alkuosuuden ja myönnän, että verotuksen osalta se vastaa lähes totuutta. Johtopäätöksen osalta pidän sitä kuitenkin ainoastaan yhtä näkökulmaa korostavana:» » » Yritys- ja yhdistystoiminta ei suinkaan ole kaksi eri asiaa, vaan asioita, jotka kulkevat käsikädessä. Miten näitä toimia toteutetaan ja hyödynnetään on osaamista ja hyödyntämättömyys on tyhmyyttä.
» » Tässä esitetty näkökulma palvelee ensisijaisesti yrityksen hyötyä. Kun lähtökohtana on esisijaisesti yhdistyksen hyöty, tulee pohditaan paljon muitakin asioita. Se mikä voi yrittäjän näkökulmasta olla hyvää, fiksua ja tuottavaa saattaa yhdistyksen harrastajien kannalta olla vaikkapa vain mahdottoman suuri kuluerä. Välttämättä näin ei ole, mutta siksi jokaisen yhdistyksen kannattaa pohtia asiaa aina omalta kohdaltaan ja miettiä sitä, mihin kustannuksiin ollaan valmiita ja onko saavuttettava hyöty riittävä. Useimmiten yhdistys toimii puhtaasti ostajan roolissa. Ostajana sen on aina syytä miettiä mitä on ostamassa ja mihin hintaan ja ovatko jäsenet valmiit tuon hinnan maksamaan. Yhdistyksen jäsenten tasapuolinen kohtelu on asia, josta ei kovin helpoin perustein voi tinkiä.
» Nyt höpö höpö.
Tuo höpöttely ei ole ensinnäkään mikään argumentti vaan kertoo jostain ihan muusta...
» Todella moni yhdistys toimii yrityksen tavoin, tietäen tai tietämättään, veikkaan viimeistä vaihtoehtoa. Mitä sitten vastaat, jos nämä yrityksen lailla toimivat yhdistykset joutuvat tietämättömyyttään vastuuseen, kun ajat kommenteissasi pelkää suppeaa ideologista ajatusta yhdistysmaailmasta.
Taaskin luet kommenttini väärin. En väitä, etteikö yhdistyksessä voi olla yritystoiminnan luonteista toimintaa ja tätä ei tulisi huomioida. Asioita voi ratkaista myös monella tavalla ja oma yhdistykseni on mm. perustanut sen 100 % omistaman osakeyhtiön omistamaan hallia ja olen jopa ollut tätä asiaa yhtenä ideoimassa. Se mitä väitän on, että yhdistyksen toimintaa hoitaa kollegiaalisella vastuulla sen vaaleilla valittu hallitus ja sen voiton käytöstä päättää yleiskokous. Yrityksessä vastuun kantaa yrittäjä ja osakeyhtiön ollessa kyseessä sen hallitus sekä toimitusjohtaja, joka on myös laissa määritelty eräänlainen toimielin omine vastuineen. Jos yhdistys ei omista vaikkapa yhteistyöyrityksen osakkeita, sillä ei ole toimivaltaa päättää mistään sen asioista eikä sillä ole minkäänlaista oikeutta sen voittoon. Ei tämä ole mitään ideologiaa vaan se on ihan vain valtasuhteiden määrittämistä ja sen asian esille tuomista, kenelle voitto menee. Siinäkään ei ole sinällään mitään väärin, että voitto tietysti menee yrittäjälle, mutta on turha uskotella, että yksikään tervepäinen yrittäjä ajattelisi ensisijaisesti yhteistoiminnassa yhdistystä. Kyllä hän ajattelee omaa yritystään ja niin pitääkin olla. Yhdistyksen etua tulee ajatella ensisijaisesti sen hallitus. Lain mukaan jos yhdistyksessä tehdään päätöksiä, jotka koskevat yksityistä etua, tulisi henkilön jäävätä itsensä. Tässä on yksityisen yhteistyöyrityksen kanssa aina olemassa tietty riski. En väitä, että tämä riski toteutuu, mutta on turha luulotella, ettei tätä riskiä olisi olemassa. Riippumatta siitä kuka mahdollista muita isompaa etua saa, on hallitus kokonaisuutena vastuussa päätöksistä ja alttiina mahdollisille vahingonkorvausvaateille. Edelleenkään en väitä, että mitään tälläistä olisi tapahtunut, mutta on turha väittää, että yhdistystoiminnassa voidaan toimia kuin yrityksissä. Yhdistystoiminnassa on hieman erilaiset pelisäännöt ja ne on huomioitava.
» Jos yhdstys tuottaa yritystoiminnallaan hyötyjä yhdistykselle, niin mitä pahaa siinä on? Yhdistys- ja verolaki sanelee jo ehdot, miten yhdistys voi varojaan käyttää tai sijoittaa. Yhdistyksen johdon tulee osata tämä hyöty vain käyttää oikein, ei siinä paljoa yhdistyksen harrastan mielipide paina, jos homma hoidetaan lain kirjaten mukaan ja johto osaa asiansa esitellä ja hoitaa. Tuskinpa yhdistyksen jäsenellä on edes mitään valittamista, jos maksamatta hyötyy.Siinä ei ole mitään pahaa, jos yhdistys saa hyötyä. Ei totta tosiaan. Jos kuitenkin todella haluat nähdä asian kuten kirjoitat: "ei siinä paljoa yhdistyksen harrastajan mielipide paina", ymmärrät yhdistystoiminnan ydinajatuksen väärin. Yhdistyksen jokaisen jäsenen mielipiteen tulee painaa ihan samalla tavalla. Miten lähtökohta voi edes olla, ettei näin olisi. Toivottavasti asiat todella hoidetaan lain mukaan sillä yhdistyksessä on kaikilla äänioikeus ja mahdollisuus käyttää muitakin oikeuksiaa kuten vaikkapa hakea laittomaksi katsomalleen menettelylle toimenpidekieltoa oikeusistuimesta. Niin ja tietysti on mahdollisuus hakea myös sitä vahingonkorvausta, tosin näytön tulee olla selvä. Puutteelliset päätösasiakirjat kyllä ylleensä tulkitaan valittajan eduksi.
» Yhdistys toimii ostajan roolissa??? Kyllä ostajia ovat yhdistysten jäsenet ja yhdistysten toimintaan välillisesti tai välittömästi osallistuvat yhteisöt tai yksilöt ja myyjä on yhdistys. Vai luuletko,että yhdistykseen tulee jäseniä ostamalla vai tulevatko he sittenkin yhdistyksen myymällä toiminnalla? Yhdistys ei lain mukaan saa edes ostaa jäseniä. Tietenkin voithan tarkoittaa, että yhdistys ostaa palveluita, jotta saa jäseniä, jolloin tämä on kyllä täyttä yritys- ei yhdistystoimintaa.Tässä menee lähtökohta ihan ympäri tai sitten puhumme ihan eri asiasta tai ainakin ristiin useasta eri asiasta. Ehkä jätän edes kommentoimatta tuon jäsenten ostamisen vai oliko tarkoitus tahallaan johdatella asia johonkin sellaiseen, mitä kukaan edes mielikuvituksessaan ei ajattelisi. Joskus sitä kutsutaan harhautukseksi ja toisinaan.... Kysymys on sensijaan siitä, miten yhdistyksen varoja käytetään ja mihin ne kohdennetaan. Se on tietysti jokaisen yhdistyksen oma asia. Kukaan ulkopuolinen ei voi ainuttakaan yhdistystä ohjeistaa. Jokainen yhdistys käyttää varansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Oleellista on se kuka ja millä valtuutuksella nuo ostopäätökset tehdään. Yhdistyksessä tärkeimmät hankinnat tulee käydä ilmi toimintasuunnitelmasta ja budjetista. Vasta kun tämä toteutuu katsotaan, että jäsenillä on ollut riiittävästi tietoa hankintojen taloudellisesta vaikutuksesta. Tilinpäätöksessä sitten arvioidaan, onko toimittu, niin kuin on aiemmin päätetty. Toivottavasti kirjanpito ja tilintarkastus on myös nykypäivänä jo ammattilaisten käsissä.