Jutun lähetti Höp höpö , Helmikuun 13, 2012 kello: 13:53:31
Re: Uudet agilitysäännöt?Vastineena juttuun: Re: Uudet agilitysäännöt?, jonka kirjoitti: argh , Helmikuun 13, 2012 kello: 12:32:37:
argh kirjoitti:
» nivelet kirjoitti:
» » Höp höpö kirjoitti:
» » » Ruotsi on edelläkävijä kirjoitti:
» »
» » Mitä korkeampi hyppykorkeus, sitä korkeammalta tullaan alas.
» » Juuri se alastulo niitä niveliä rasittaa.
» » Mitä pienempi koira, sitä jyrkempi alastulokulma....
» » Mitä väliä, jos hyppykorkeudet olisivat alempana? Ainakin olisi nivelille parempi.
Niveliä rasittaa myös matala korkeus, riippuen miten tulee alas ja miten osaa hypätä.Koiran kokoa enemmän alastulokulmaan vaikuttavat hyppykorkeus ja eteenpäin suuntautunut nopeus.
Kysymys, kumpi tulee 60 cm hypyssä korkeampaa alas? Koira, jonka "runko" on 30 cm korkea ja ja "rungon" alinkohta on 30 cm maasta, vai koira, jonka "runko" on 20 cm korkea ja ja "rungon" alinkohta on 40 cm maasta.
»
» Joo, mua kiinnostaisi kans tietää, millä perusteella 43 senttiselle koiralle ei ole fyysisesti vaativaa hyppiä 65 senttisiä hyppyjä? Ja siellä 65 ne rimat pääsääntöisesti kolmosten kisoissa roikkuu.Ei kukaan kielläkään, etteikö olisi fyysisesti vaativampaa, samoin kuin 65 senttiselle mennä putkeen tai pussiin, pitkälle koiralle pujottelu, raskasrakenteiselle A-este jne.. Ette te rajatapaukset ole agilityssä ainoita "kärsijöitä".
Tästä olen erimieltä, yleensä rimat ovat 60.
» Ja kiinnostaisi perustelut sille, että mitä haittaa matalammista (45-55 cm) hyppykorkeuksista olisi?
Vauhti kasvaa nopeilla koirilla liian kovaksi. Kasvaneeseen vauhtiin kun lisätään hiukakin liukas tai huono alusta, kasvavat törmäämis- ja liukastumisvaara, palo- ja muut ihovammat, venähdykset, revähdykset yms. loukkaantumiset ja vammat oleellisesti. Toisaalta kasvanut vauhti tekee käännökset jarrutuksineen koiralle ja sen elimistölle rasittavammaksi, myös pienille koirille.
Yksistään em. vammat ovat koiralle isompia riskitekijöitä ja elämän laatua huonontavia tekijöitä, kuin hyppykorkeus. Suhteessa korkeammalle hyppäävän vain on hyväksyttävä se tosiasia, että koiralla ei voi harrastaa yhtämontaa alastulotoistoa, kuin isomalla koiralla. Samantapaisia rajoituksia löydetään monesta muustakin koiran fyiologisesta ominaisuudesta. Alastulotoistojen määrää pienentää enemmän huono hyppytekniikka ja fyysinen kunto, kuin 10 cm vaihtelut hyppykorkeuksissa.