Re: Kennelliitto hyväksynyt uudet säännöt - tuleeko kakkosluokkien kilpailu kovenemaan?


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Arto , Heinäkuun 30, 2013 kello: 10:53:18
----------------------------------------------------------------------

Re: Kennelliitto hyväksynyt uudet säännöt - tuleeko kakkosluokkien kilpailu kovenemaan?

Vastineena juttuun: Re: Kennelliitto hyväksynyt uudet säännöt - tuleeko kakkosluokkien kilpailu kovenemaan?, jonka kirjoitti: Jäsenistö päättää , Heinäkuun 29, 2013 kello: 15:28:51:

Jäsenistö päättää kirjoitti:
» Kaikki sääntömuutokset on tehty jäsenistön päätöksellä, käyttäen agilityn ylintä päätösvaltaa. Sagin hallitus ei ole tehnyt sääntömuutoksia.
» Jokainen yhdistys on voinut vaikuttaa sääntöehdotukseen ennakkoon ja lopullisesti päätökset syntyivät yleiskokouksessa, jäsenyhdistysten toimesta.

»
» Jari Lukkarinen kirjoitti:
» » Siirtomahdollisuus takaisin kakkosluokkaan hyväksyttiin Agilityliiton ylimääräisessä kokouksessa. Kokoukseen oli kutsuttu edustaja kustakin jäsenyhdistyksestä, joten päätöksen hyväksyntä oli mahdollisimman demokraattinen.
» » Läheskään kaikki hallituksen tai sääntötyöryhmän esitykset eivät sen sijaan menneet kokouksessa läpi.

» » Muistanko aivan väärin, mutta oliko samankaltainen esitys käsiteltävänä Agilityliiton kokouksessa jo 2009, mutta se tuolloin kaatui?

Minusta sääntömuutosten valmistelu hoituu sinänsä mallikkaasti ja valtaa annetaan liiton jäsenille eli yhdistyksille ja sitä kautta harrastajille mahdollisuus vaikuttaa. Voisi käyttää analogiaa valtion lakien säätämisestä, jossa hallituksen alaiset ministeriöt (sääntötyöryhmä) valmistelevat ja eduskunta käsittelee ja pyörittää ehdotuksia valiokuntien kanssa ja lopulta hyväksyy uuden lain. Ero tulee kuitenkin siinä, että uusi laki viedään presidentille (SKL) vahvistettavaksi ja jos presidentti ei sitä allekirjoita niin se palautuu eduskuntaan. Se voi kuitenkin päättää olla muuttamatta lakia ja silloin se jää voimaan ilman presidentin allekirjoitusta. Kansan valitsemalla eduskunnalla on silloin päätösvalta ja demokratia toteutuu. Vaikeahan tätä on varmuudella tietää, mutta näinhän ei kai tapahtuisi SAGI/SKL-kuviossa? Tai ainakin tällainen mahdollisuus tulisi olla kirjattu SAGI:n omiin sääntöihin, jos halutaan, että todellinen valta on harrastajilla, yhdistysten kautta tietenkin.

Toinen ero tässä vertailussa on se, että kun valtion päätösmekanismissa on myös oppositiolla hyvin merkittävää rooli, joka mahdollistaa asioiden käsittelyn avoimesti ja kriittisesti, niin sellaista on vaikea tunnistaa agility/SKL-kuviossa. Tuntuu siltä, että se rooli halutaan sysätä netissä anonyyminä ala-arvoisia herjoja heitteleville ja todellinen avoin ja kriittinen keskustelu painetaan villaisella sanomalla, että ota yhteyttä omaan yhdistykseen ja sitä kautta "virallista tietä" pitkin voit vaikuttaa. Kun todellinen valta sääntöjen hyväksymisessä on kuitenkin SKL:llä ja jo siellä sen omien jäsenien mahdollisuus vaikuttaa on olematon (kts. Riitta Ahon gradu) niin viimeistään tämän tiedostaminen turhauttaa ja tukahduttaa sellaisen vuorovaikutuksen, jota olisi kaivannut.

Mitä tulee 3>2 luokkaan siirtymisestä, niin minusta sillä on yritetty saada vaimennettua keskustelua maksiluokan jakamisesta kun ne ovat liian isoja kolmosissa eikä luokkajakoa haluta muuttaa kennelpolitiikan takia. "Valioluokka" olisi yksi hyvä keino jakaa se ja sille löytyy perusteluja, mutta parempi olisi alkuun jakaa se kahteen säkäluokkaan, koska sillä helpotettaisiin samalla monen harrastajan mahdollisuuksia harrastaa koirallaan vaatimatta tavoitteisiin nähden liian suuria riskejä koiran terveyden ja koiran omistajan oman kukkaron ja ajankäytön suhteen.

On syntynyt mielikuva, että harrastajat halutaan kaikki samaan muottiin: jotta menestyisit, käy koulutuksissa mahdollisimman paljon, kisaa mahdollisimman paljon, käytä koiraa fysioterapeutilla, hierojalla, kiropraktikolla jne. Tällainen palvelee kyllä niitä, joilla on siihen mahdollisuus ja niitä, jotka näitä palveluita tarjoavat. 

Ei saisi nähdä tätä liian mustavalkoisena, joko tai, tavikset/eliitti. Kysymys on enemmänkin painotuksista ja asenteista ja näihin pitää olla mahdollisuus vaikuttaa keskustelujen kautta. Tällainen julkinen foorumi on ihan hyvä siihen yhtenä tasona. Päätökset asioista pitää tietysti valmistella ja tehdä niissä elimeissä, jotka on sitä varten.




----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:





[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]