Jutun lähetti Arto , Heinäkuun 28, 2013 kello: 15:17:57
Re: Kennelliitto hyväksynyt uudet säännöt - tuleeko kakkosluokkien kilpailu kovenemaan?Vastineena juttuun: Re: Kennelliitto hyväksynyt uudet säännöt - tuleeko kakkosluokkien kilpailu kovenemaan?, jonka kirjoitti: Ismo Teivainen , Heinäkuun 28, 2013 kello: 10:17:46:
Ismo Teivainen kirjoitti:
» Sääntömuutoksia ei valmistella hallituksessa vaan erillisessä sääntötyöryhmässä. Toki hallitus päättää lopulta ehdotuksen sisällöstä. Sääntöjen sisältöön vaikuttaa kansainväliset linjaukset, tuomareiden guidelines linjaukset sekä kansainvälisesti että kansallisesti sekä tietysti jäsenyhdistysten päätös lopullisista linjauksista liiton sääntömuutoksia koskevassa kokouksessa. Itse en ollut tuossa kokouksessa paikan päällä, joten en pysty paljoa kommentoimaan siellä käytyä keskustelua, mutta juuri vaikuttamista varten tuo kokous aina järjestetään. Siksi tämän sääntömuutoksen kuten minkä tahansa aiemman sääntömuutoksen tulkitseminen vain hallituksen ansioksi tai vastuuksi ei kerro läheskään koko totuutta. Sääntöihin yleensä kirjataan myös tärkeimmät halutut toimintamenettelyt ja niitä voidaan täydentää ohjein. Siksi käytännön järjestelyjen suhteen on vielä seurojen suhteen runsaasti aikaa tuoda esille niitä käytännön ongelmia, joita sääntöjen soveltamisessa voi tulla esille. Ongelmia on aina jonkun verran ollut ja ennustan, että niin tulee olemaan nytkin. En näe myöskään mitään sellaista tulevaisuuden tilannetta, jossa ei säätämistä aina tarvittaisi. Vielä on säännöissä myös aukkoja ja niitä on syytä täydentää aina tarpeen mukaan. Joillekin aukoille on olemassa myös selviä selityksiä sillä asiat ovat monesti paljon monimutkaisempia kuin moni osaa edes kuvitella. Se mitä jokainen harrastaja toisiltaan, kilpailujärjestäjiltä, tuomareilta, SAGIlta tai Kennelliitolta voi odottaa on sääntöjen noudattaminen. Tämä siitäkin huolimatta, että joiltakin epäkohdilta ei silloin voida välttyä. Tehkäämme siis jatkossa YHDESSÄ parempia sääntöjä, joissa huomioidaan mahdolliset ongelmat. On mielestäni meidän kaikkien ongelma, jos emme ole saaneet aikaiseksi sääntöjä, joissa ristiriitaisuuksia ei ole onnistuttu ratkaisemaan. En halua kieltää kenenkään mukana olevan vastuuta, mutta en näe syyllistämisessäkään mitään erityistä hyötyä, koska se ei ainakaan minun mielestäni vastaa totuutta.» Markolle voin todeta, että voit syyttää suoraan minua siitä, että paluu kolmosluokasta kakkoseen on mahdollista. Ajoin kyseistä muutosta jo edellisessä sääntöhankkeessa, mutta silloin se ei mennyt läpi. Nyt seurat ja harrastajat olivat siihen valmiita ja kannatusta tuli useissa keskusteluissa harrastajien kanssa. Olen siis kanssasi tästä sääntökohdasta eri mieltä. Kiitos Sinulle kuitenkin sääntökohtaa kommentista. Siinä on hyviä pointteja, mutta myönnän oman ajatteluni lähtökohdan olevan toinen.
» Terveisin
» Ismo Teivainen
» sääntöaktivisti (mutta ei enää pitkään aikaan hallituksen jäsen)Eikös se mene niin, että SAGI:n vuosikokous päätää sääntömuutosehdotuksesta ja Kennelliitossa tulee päätös niiden hyväksymisestä? Se, millä tavalla Kennelliitossa päätöksenteko toteutuu sääntöjen, määräysten ja ohjeiden suhteen onkin ihan eri juttu. Asiaa on tutkinut Riitta Aho, jonka gradussa viime vuodelta näitä on selvitetty. Löytyy kun googlaa.
Ymmärrän Markon huolen ja halun lisätä inhimillisyyttä linkittyvän Ismon mainitsemiin näkökohtiin kun sääntöjä suunnitellaan. Kun halutaan ottaa huomioon noin monet tekijät, jotka Ismo mainitsi, niin vaikeaa on löytää sellaisia painotuksia, joissa kaikki saavat mitä tarvitsevat. Kansainvälinen menestyminen arvokisoissa ja tavisharrastajan omat tavoitteet kun ovat aika kaukana toisistaan.
Kun sääntömuutoksia pohditaan ja tiedetään, että ne voivat toteutua vain, jos ne hyväksytään sekä SAGI:n että SKL:n päättävissä elimissä, se ohjaa muutoksien suunnittelua. "Ei tätä kannata esittää, kun ei se mene kuitenkaan läpi." Aikanaan kun Agilityliittoa oltiin perustamassa keskusteltiin siitä, että halutaanko SAGI:n sääntöihin pykälä, jossa säännöt pitää hyväksyttää SKL:ssä. Silloin sanottiin, että parin kolmen vuoden päästä SKL ei enää puutu agilitytoimintaan ja sääntöjen hyväksyttäminen on vain muotoseikka. Voi se näyttää siltä, mutta tosiasiassa sääntömuutoksia luotaessa ollaan hyvin tietoisia siitä mitä SKL:ssä ollaan mieltä ja se linjaa ajattelua sen politiikan mukaan, joka Kennelliitolla on. Ei silloin voi minusta puhua demokraattisesta päätöksenteosta kun tavallisten harrastajien näkemykset ja tavoitteet jäävät vähälle painolle, jos kuuluvat ollenkaan.
Näinhän kävi silloin kun tehtiin kysely kentälle joku vuosi sitten. Kysymyksen asettelu koskien säkäluokkia oli alunpitäen tehty niin, että se olisi johdatellut vastaukset tukemaan "virallista" kantaa. Kysymykset saatiin kuitenkin muokattua "lobbaamalla" niin, että ne sisälsivät selkeitä vaihtoehtoja. Tulokset, joita ei muistaakseni edes koskaan julkaistu, kertoivat, että yli puolet harrastajista haluaisi jakaa maksiluokan kahtia. Asia tuotiin esiin vain tiedottamalla, että säkäluokkiin ei tule muutoksia.
Tämän vuoden mm-karsinnoissa maksiluokka oli jaettu kahtia. Osalla oli ruksi tuloslistoissa, toisilla ei. Samalla tavalla olisi ollut mahdollista jakaa maksit koon mukaan niin, että sen oman tahdon voisi ilmaista edustushalusta. EO-kisoissa taitaa olla niin, että minit ja medit kisaavat samalla radalla ja välillä vaan rimoja säädetään. Joten kyllä näitä muutoksia olisi mahdollista tehdä myös meillä kokoluokissa, jos vain tahtoa on. Saataisiin sitä inhimillisyyttä laajennettua edes vähän.