Re: Miten ymmärtää tämä?


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti hmm. , Syyskuun 30, 2011 kello: 15:04:58
----------------------------------------------------------------------

Re: Miten ymmärtää tämä?

Vastineena juttuun: Re: Miten ymmärtää tämä?, jonka kirjoitti: Ismo Teivainen , Syyskuun 30, 2011 kello: 13:24:57:

Ismo Teivainen kirjoitti:
» Kyseessä on vaikea ja monitahoinen tiedon käyttämisen ongelma!
» Jälleen kerran muistutan, että en ole enää millään tavalla virallisessa mielessä tekemisissä näiden asioiden kanssa, joten kommenttini edustaa yksityisajattelua.

» SAGIn organisaatiossa ja toiminnassa syntyy monenlaista asiakirjaa ja dokumenttiä. Kun pohditaan kokonaisuutta on useimmiten vaikeaa ja useimmiten jopa mahdotonta edes tietää, missä ja miten joku tieto on syntynyt. Vielä vaikeampaa on määritellä, miten ja missä joku idea on syntynyt. Samalla tiedolla tai johtopäätöksillä voi olla hyvinkin erilaiset taustat ja todella harvoin on tilanteita, joissa joku tietty henkilö luo jotain aivan uniikkia ja ainutlaatuista. Suurin osa meistä kaikista on vuosien varrella lähinnä yhdistellyt ja soveltanut jotain tietoa ja koostanut niistä tiettyjä kokonaisuuksia. SAGIn kannalta on jo lähtökohtaisesti siis vaikea tehdä määrittely siitä, mikä olisi jotain sellaista tietoa, jonka jatkojalostamisen oikeudet olisi jollakin tavalla rajattu. Vielä vaikeampaa on määritellä missä SAGIn jatkojalostamisen rajat kulkisivat tai millä tavalla SAGI voisi jotenkin estää harrastajia jotenkin jatkojalostamasta materiaalia, joka olisi SAGIn kautta saatavilla. Ylipäätään siis jo rajoituksen kohteen määrittäminen olisi todella vaikeaa ja jopa jossain määrin mahdotonta.

» Kun SAGIlle itselleen olisi jonkun tiedon tai asian todentaminen kuuluvan jonkun henkilön tai yhteisön omaisuudeksi, niin vielä vaikeampaa olisi sen taloudellinen arvottaminen varsinkin jälkikäteen. On selvää, että jos joltakin taholta tilataan jotain kuten kuvia, selvityksiä, järjestelmiä, materiaaleja, koosteita, koulutusta jne. niiden arvottaminen on huomattavasti selkeämpää. SAGI onkin vuosien varrella ostanut joitakin asioita ja palveluita. Se on ollut välttämätöntä, jotta vaikka MM-kilpailuista ollaan saatu riittävän hyviä ja ammattitaitoisesti otettuja valokuvia, jotka kelpaavat myös muuhun kuin vain omaan käyttöön. SAGI on myös ostanut kouluttajapalveluita ihan selvällä rahalla ja pyrkinyt pitämään huolta, että koulutuksen taso on vastannut hintaa. Kouluttajat ovat olleet joskus ammattimaisia yrittäjiä toisinaan ns. harrastajakouluttajia, jotka toimivat "sivutoimisesti" myös kouluttajina.

» SAGI on kansalaisjärjestö, jonka toiminnan pääpaino on aina ollut ja toivottavasti jatkossakin tulee olemaan vapaaehtoistoiminnassa. Useimmat toiminnassa mukana olevat eivät ole koskaan saaneet euroakaan työkorvausta käyttämästään ajasta tai tuottamastaan materiaalista. Jotkut henkilöt ovat tiedusteluistani huolimatta jopa kieltäytyneet täysin kaikista matkakorvauksista, vaikka olisivat olleet niihin täysin oikeutettuja. Talkootyön määrä on ollut suunnaton ja uskallan puhua tuhansista mies/naistyövuosista. Sen rahallinen arvottaminen on jopa mahdotonta.

» SAGIssa on jo aivan sen alusta alkaen tiedostettu tekijänoikeuden merkitys. Tekijänoikeus on kiistaton oikeus, jota ei voi kovin helpolla kumota eikä ole tarvettakaan kumota. Ongelmallista kuitenkin on, mikä työ tai dokumentti on tekijänoikeuden alaista. On selvää, että vaikkapa tietty kuva on tekijänoikeuden alainen, mutta harvoin yhdenkään kuvan idea on tekijänoikeuden alainen. Esimerkiksi sääntökirjassa olevat estekuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Niitä ei saa käyttää tai kopioida ilman kuvan tekijän lupaa. Jokainen voi kuitenkin tehdä itse samanlaisia kuvia, jos tarpeelliseksi näkee. Tässä tapauksessa kuvien tekijä on kuitenkin luovuttanut ilmaiseksi SAGIlle oikeuden käyttää näitä kuvia SAGIn omassa käytössä.

» Yksi näkökulma on, että vaikka tekijä luovuttaisi SAGIlle oikeuden jonkun materiaalin käyttöön, niin tekijänoikeuden kannalta hän harvoin voi menettää oikeuttaan itse kehittää omaa materiaaliaan. Sellainen vaatisi todella kovia sopimuksia ja niistä kukaan ei varmasti ilmaiseksi luovu. Varsinkin ammattilaisille tällainen olisi mielestäni monesti ajatuksena mahdotonta. Oleellista tietysti on, että tuoko joku ammattilainen oman materiaalinsa johonkin kehittämisprojektiin osaksi sen sisältöä. Kenenkään ei ole pakko tuoda sellaiseen mitään sellaista, mitä pitää itselleen taloudellisesti todella merkittävänä. Toisaalta missään SAGIn kehittämisprojektissa on typerää tai mahdotonta etukäteen asettaa rajoja, joissa projektille määriteltäisiin jonkun muun tahon taloudellisten intressien takia päämääriä tai toimintamalleja. SAGIn tärkein tehtävä on viedä eteenpäin sen jäsenseurojen ja harratajien toimintaedellytyksiä ja osaamista. Kenenkään muun etujen ajaminen ei kuulu sen tehtäviin.

» Tiedän, että tämä koko tekijänoikeus voi olla suuri kuuma peruna. SAGIn lähtökohta tulee mielestäni kuitenkin aina olla kansalaistoiminnassa ja sen kautta luotavissa ratkaisuissa. SAGIn ei mielestäni tule lähteä kovin helpoin perustein rahallisiin korvauksiin mistään toteutuksesta varsinkin, jos korvauksen luonne on pitkäkestoinen tai taloudellisesti merkittävä ja ylipäätään korvauksen peruste on hyvinkin epämääräinen.

» Perinteisesti valmentajakoulutuksissa syntyy materiaalia, jolla toivottavasti on jotain todellista käyttöarvoa. Minusta valmentajakurssi on jopa epäonnistunut, jos näin ei tapahdu. Kurssilla mahdollisesti syntyvä materiaali on mielestäni luonteeltaan samankaltaista kuin vaikkapa opinnäytetyöt ammattikorkeakoulussa. Ne tulisi olla periaatteessa kaikkien SAGIn seurojen ja harrastajien käytössä ainakin kohtuullisin ehdoin. Jokainen valmentaja-opiskelija toki saa kurssituksen jälkeen kehittää vaikka mitä materiaalia omaan käyttöönsä. Siltä osin hänellä on toiminnan vapaus kuten nykyisinkin, mutta kurssin aikainen materiaali on mielestäni SAGIn vapaasti käytettävissä.

» En ole juristi, enkä väitä tietäväni kaikkia mahdollisia kiemuroita tekijänoikeuksista. Olen kuitenkin sitä mieltä, että on ylipäätään parempi puhua niistä etukäteen kuin jälkikäteen. On parempi, että jokainen osallistuja ymmärtää mihin ryhtyy ja millä ehdoin. En myöskään väitä, että välttämättä tunnistaisin kaikkien intressiryhmien ajatuksia tai lähtökohtia. Kysymys ei myöskään ole vain ja ainoastaan jostain valmentajakurssista tai koulutuksen kehittämisestä. Nämä kuitenkin tuntuvat olevan alueita, joissa taloudelliset intressit otaksuttavasti ovat ainakin jossain määrin ristiriitaisia. Tärkeätä olisi, että jos joku kokee esitetyt ehdot ongelmaksi, niin toisi esille myös sen vaihtoehdon ja omasta mielestään järkevän tavan sopia tekijänoikeuksista. Myönnän, että en ole itse nyt esitettyjä ehtoja edes nähnyt, joten voin hyvällä omalla tunnolla todeta, että en pidä niitä hyvinä enkä huonoina, mutta pidän tärkeänä että itse asiasta ei ole mitään epäselvyyttä. Jotain niistä asioista on sovittava. Jos ei sovita, pahimpana skenaariona on, että jostain asiasta istutaan käräjillä tai joku asia jää toteutumatta. En pidä tätä kovin todennäköisenä, mutta ylipäätään on haitaksi, jos asioista ei voida sopia etukäteen. Pelkällä kiukuttelulla puolin ja toisin ei asioista varmasti onnistuta sopimaan.

Mutta miten voi etukäteen luvata kaiken tuotetun materiaalin SAGI:lle? Eli jos kurssin aikana valokuvaa tai videoi, on materiaali SAGI:n?

Ja tosiaan, vaikuttaako tuon kohdan hyväksyminen valintaan. Eli etsitäänkö valmentajakoulutettavia vai materiaalin tuottajia?


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:





[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]