Jutun lähetti tavis , Marraskuun 9, 2011 kello: 10:04:00
Re: Koirat ja ohjaajat erikseen!?Vastineena juttuun: Koirat ja ohjaajat erikseen!?, jonka kirjoitti: huibbu , Marraskuun 9, 2011 kello: 01:41:14:
huibbu kirjoitti:
» Maija kirjoitti:
» » Kutsut TopTeamin valintatilaisuuteen on lähetetty, ainakin tulosten perusteella hakeneille. Mua kiinnostaisi tietää, että paljonko hakijoita oli. Osaisikohan joku kertoa?» Milloin ohjaajat ja koirat valitaan erikseen ja valmennusryhmässä muodostetaan sellaiset koirakot, joilla on oikeasti mahdollisuus kärkeen? On melko epäuskottavaa liitolta panostaa koirakoihin, jotka ovat muodostuneet lähinnä sattuman kautta. Jos agilitylle halutaan oikea urheilustatus, täytyy huipputasolla hylätä ajatus siitä, että jokainen voi harrastaa oman lemmikkinsä kanssa.
» Tästä voi vertailukohtana käyttää vaikka ratsastusta. Taitavalle ohjaajalle hankitaan hänelle sopiva hevonen.
Näin käy sitten kun agilityssä pyörii sen verran rahaa, että se motivoi hevosurheilun tapaan varakkaita hankkimaan tai tuottamaan hyviä agilitykoiria ja rahoittamaan niiden ylläpidon sekä palkkaamaan niille lahjakkaita ohjaajia. Vai miten ajattelit lahjakkaille ohjaajalle sopivien koirien hankinnan ja ylläpidon järjestää? Niin että liitto osoittaa lahjakkaaksi testatulle ohjaajalle koiran, joka hänen on omilla varoillaan hankittava ja ylläpidettävä perhetilanteestaan, asumisoloistaan jne huolimatta? Esimerkkinä käytetyllä hevosurheilulla on vuosisatoja vanha, alkujaan hevosen työkone- ja kulkuneuvoarvoon perustuva perinne varakkaiden kiinnostuksen kohteena. Agilityllä ei ole vastaavaa, ja vaaditaan vielä aika lailla laajenemista ja julkisuutta jotta lajille saataisiin asema, jossa se alkaa olla kiinnostava businee-mielessä.
Toisaalta tilanne ei ole ihan epätoivoinen nytkään, sillä maailmanlaajuisestikaan ei taida vielä olla laajempaa ammattimaista agilitytallitoimintaa. Suomen huiput siis kilpailevat kansainvälisissä arvokisoissakin käytännössä ohjaajien itse valikoimien koirien kanssa. Useimmat Suomen huippukoirakot eivät myöskään ole muodostuneet ihan sattuman kautta, vaan monella koiran hankintaa on edeltänyt hyvinkin perusteellinen pohdinta roduista, linjoista ja yhdistelmistä, ja suuri osa koirista on pentutestattu pohjaominaisuuksien selvittämiseksi. Koiraa ei olla välttämättä valittu vain agilityn näkökulmasta vaan huomioon on otettu myös elämäntilanne ja omat mieltymykset, mutta valinta on tehty valitsemalla itselle sopivista vaihtoehdoista agilityn kannalta potentiaalisin.